tisdag 31 januari 2012

Att vara matbloggare

... ja, det är en utmaning både för den som bloggar och dess familj. Köket är alltid belamrat med kokkärl, udda porslin som köpts bara för att det gör sig så snyggt på bild, smått illaluktande surdegar och anteckningsblock för att recepten ska kunna skrivas ner. Hemma hos oss hörs ofta kommentarer som "ursäkta att maten dröjer, jag ska bara få fram ett snyggt foto", "akta, du skuggar tallriken",  "nä, det ska vi inte laga idag, det blir inte bra bloggmat", "jag har inte tid just nu, jag bloggar" och "nu luktar det surdeg igen, överallt!".
Jag tänker på mat stora delar av min fritid. Jag tänker rätt mycket på jobbet också, men matlagandet är ett sätt att bearbeta dagens arbete. Att vara läkare är ett stressigt jobb där man fattar beslut hela tiden. Beslut som kan ha stora konsekvenser för patienterna. Inte konstigt att man lätt tar med sig tankarna hem. Och det är där bröddegen eller det stora berget av grönsaker kommer in i bilden. Det blir en form av terapi.
Så alltså tänker jag mycket på mat. Vad vi ska äta, hur det ska läggas upp på tallriken, vilket porslin som ska användas, hur jag kan dekorera. Och för att hålla matbloggen levande, så måste jag variera innehållet. Jag kan inte alltid laga samma mat och tro att läsarna tycker att det är roligt med tionde receptet på samma köttfärssås. Att laga varierad mat betyder också att jag tvingas till att vara lite kreativ. Det kan vara lite klurigt att vara kreativ de dagar då all inspiration tagit semester på obestämd tid. Man kan då läsa andras bloggar och hoppas på att en idé kommer. Eller så går man in i matbutiken och väntar på en uppenbarelse. Det hände mig för inte så länge sedan. Jag går in på Hemköp med en nollställd hjärna. En representant från Mrs Cheng står i början av butiken och lagar asiatisk snabbmat som demonstration. Jag kommer in på asiatiska tankar, vilket hänt allt oftare på sistone. Jag går varv på varv runt grönsakerna och hittar till slut pak choi som suggestivt viskar mitt namn. Och sen börjar ett recept rulla framför ögonen. Jag plockar på mig röd chili, färsk koriander, fläskfärs, fisksås och salladslök. Väl hemma slänger jag ihop asiatiska fläskfärsbullar med wokad pak choi. Ett stolt ögonblick! Maken som får rätten i matlådan skickar ett glatt sms kommenterande den goda maten. Och ni mina vänner, ni ska få receptet inom kort. Idag bjuder jag bara på ett litet kåseri, en inblick i Saras mathjärna vars axoner gör de konstigaste kopplingar men som i slutändan oftast landar i en tallrik med hygglig mat och i bästa fall ett skarpt foto.

måndag 30 januari 2012

Fransk fläskfilégryta

Här kommer ännu en snabblagad gryta eller panna, denna gång med fläskfilé. Lagom mustig med en fin skärpa från dijonsenapen men ändå krämig. God till stekt eller rostad potatis och en sallad med vinägrett. Det fina med att använda fläskfilé är att den är mör redan från början och den tar därmed inte lång tid att laga, jag tror det tog ca 30 minuter från början till slut. Du kan givetvis använda andra styckdelar såsom fläskytterfilé eller skinkschnitzel, men då får du räkna in längre tid för brässering av köttet.








Fransk fläskfilégryta

4 portioner

600 g fläskfilé
1 purjolök, skuren i sneda cm-tjocka skivor
10-15 champinjoner, skivade
1 vitlökslyfta, finhackad
0,5 dl hackad slätbladig persilja
1 dl crème fraiche
2 dl grädde av valfri fetthalt
2-3 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
2 tsk soja
salt, peppar
matfett

Putsa fläskfilén och skär i cm-tjocka skivor. Bryn dem i en stekpanna. Tillsätt svampen, vitlöken och purjolöken. under tiden som detta bryns, medelhög värme, gör du såsen. Smält crème fraichen i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt grädden, senapen, fonden och sojan. Låt sjuda några minuter. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar och ev lite socker. När såsen är välbalanserad, häller du såsen över köttet och grönsakerna. Låt puttra ytterligare några minuter. Servera med potatis, gärna rostad, och en god sallad

söndag 29 januari 2012

Äppeltarte

På begäran från mina underbara arbetskamrater, kommer här receptet på den äppeltarte som jag bjöd på i fredags. Den har förekommit tidigare på bloggen, då under namnet Ullas kaka och innehållande blandade röda bär istället för äpplen. Kakan är nämligen god med både bär, äpplen, persikor och andra stenfrukter. Denna kaka innehåller rätt få ingredienser och är snabbakad vilket gör att man enkelt kan slänga ihop den om man får oväntat besök. Servera kakan med lättvispad grädde eller kallrörd vaniljvisp.




Äppeltarte


100 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
1 äpple


Sätt ugnen på 175ºC.


Vispa rumsvarmt smör, socker och ägg pösigt med elvisp. Blanda i de torra ingredienserna. Det blir nu en ganska kladdig och seg smet. Smöra och bröa en springform. Klicka ut smeten i formen och tryck ut den med lätt fuktade fingrar. Skala äpplet och skär i tunna båtar. Ett rött äpple med bibehållet skal ger dock en väldigt vacker kaka. Tryck ner äppelbitarna i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska nätt och jämnt bli torr i mitten, hellre att den lite för fuktig än för torr. Sätt den i så fall i kyen några timmar så sätter den sig ordentligt.


Njut!


Och till alla mina trevliga arbetskamrater riktar jag ett stort tack för trevliga år. Jag kommer hem snart igen! =) 

lördag 28 januari 2012

Kyckling med sataysås

Om min man fick välja, skulle vi äta sataykyckling minst en gång i veckan. Nu äter vi kanske 2 gånger per år. Det är ju inte en helt nyttig rätt med tanke på allt jordnötssmör, så det känns bra att vi inte äter det oftare. Senast vi lagade det, serverade vi generösa kycklingbitar med den goda såsen, lite pilaffris och rostad snackpaprika. Men det är också gott att äta med en syrlig, het nudelsallad med krispiga grönsaker (som på den nedersta bilden). Det är ganska enkelt att tillaga sataysås och det är en bra bjudrätt. Lördagslyx med asiatiska influenser, det är svårslaget!




Kyckling med sataysås

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
3 msk neutral olja
2 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk currypulver

1 riven vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, stor som en halv tumme
1 tsk sambal oelek
1 tsk chilipulver
1 krm torkad koriander
1 krm spiskummin
1 msk farinsocker
100 g jordnötssmör
1 dl vatten
0,5 dl kokosmjölk (kan uteslutas)
saften från 0,5 lime
olja, gärna en blandning av jordnötsolja och rapsolja

Börja med marinaden till kycklingen. Blanda olja, soja, sambal oelek, vitlök och curry. Skär kycklingen i små bitar om du vill göra spett, eller dela filéen i 3 delar. Lägg ner i marinaden och rör om ordentligt. Trä upp på spett eller lägg bitarna i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen på ca 200°C i ca 20 minuter. Vänd kycklingen efter halva tiden.

Häll lite olja i en sauteuse eller tjockbottnad kastrull och hetta upp. Fräs vitlök, ingefära och sambal oelek, det ska mjukna men ej ta färg så ha inte alltför hög värme. Tillsätt socker och de torra kryddorna. Fräs någon minut. Tillsätt sedan jordnötssmöret och låt det smälta. Häll i kokosmjölken och limesaften. Om såsen blir för tjock, späd med vatten. Sannolikheten är hög att såsen skär sig, men det gör inget. Det är svårt att rädda och det påverkar inte smaken.

Servera kycklingen med såsen och ett pilaffris eller en god nudelsallad.


torsdag 26 januari 2012

Indiska köttbullar med naanbröd

Oj, vad jag önskar att jag var bättre på att laga indisk mat. Jag lagar en del mat med indiska influenser, men jag lyckas inte att få det att smaka som på restaurang. Men trägen vinner, så det är bara att fortsätta. Jag har i alla fall hittat ett recept på naanbröd som blir så där härligt segt och mjukt. Och det går att baka i vanlig ugn, även om jag är övertygad om att det blir godare i en tandooriugn. Jag bakar ut det på plåt, plåtarna slår sig lite under gräddningen pga den höga värmen, men de går alltid tillbaka efteråt. Nu har jag investerat i en baksten och det tror jag kan bli riktigt bra!
Till de här indiska köttbullarna serverades syrad blomkål, en indisk morotssallad, gurkstavar, bananskivor och yoghurt blandad med mango chutney.





Indiska köttbullar i het sås
4 generösa portioner

1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
450 g köttfärs
1 finriven gul lök
0,5 röd chilifrukt, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tumnagelstor bit färsk ingefära, riven
1 rågad tsk röd currypasta
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin
1 kryddmått torkad koriander
1 msk kalvfond
salt, peppar

Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla några minuter. Tillsätt ägget och den rivna löken, ingefäran, vitlöken och chilin. Blanda ner de torra kryddorna, currypastan och kalvfonden. Tillsätt en liten nypa salt och generöst med svartpeppar. Blanda ner köttfärsen. Forma en liten provköttbulle och stek den. Smaka på den och tillsätt ev mer salt och peppar till färsen. Forma färsen till stora köttbullar och stek på hög värme till fin stekyta, sänk sedan värmen och låt dem eftersteka. Under tiden som du steker köttbullarna, gör du såsen enligt nedan.

1 vitlöksklyfta, riven
1 tumnagelstor bit färsk ingefära, riven
0,5 röd chilifrukt, finhackad
1 liten gul lök, riven
1 rågad tsk röd currypasta
2 tsk tomatpuré
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin
1 krm torkad koriander
1 krm gurkmeja
2 dl turkisk yoghurt
ev hackad färsk koriander
salt, peppar, råsocker
olja

Häll lite olja i botten av en sauteuse eller kastrull. Låt oljan bli varm. Fräs sedan vitlök, ingefära, chili och lök hastigt, det ska ej ta färg. Tillsätt tomatpuré och currypasta och rör runt. Låt värmen vara medelhög och bränn ej röran. Tillsätt de torkade kryddorna och låt fräsa en kort stund. Klicka i yoghurten och låt puttra några minuter. Smaka av med salt, socker och peppar och färsk koriander om du så önskar. När såsen blivit bra balanserad, häller du såsen över köttbullarna och låter dem sjuda klart i såsen.


Naanbröd

8 bröd

25 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
2,5 dl turkisk yoghurt eller filmjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Blanda jästen i mjölken och yoghurten. Tillsätt bakpulver, salt och mjöl och kör i degblandaren eller med elvispens degkrokar ca 8 minuter. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme.

Sätt ugnen i god tid på maxvärme och med grillelementen påslagna. Låt en plåt stå med inne i ugnen från början.
Dela degen i 8 bitar och drag ut varje bit till en droppformad kaka. Man kan kavla, men jag tycker att det är enklare och ger bättre kanter om man bara drar i degen. Lägg bröden på bakplåtspapper, 2 stycken på varje papper. Skicka in bröden i ugnen. Grädda ca 3 minuter på ena sida, vänd dem och grädda ytterligare någon minut på andra sidan. Passa noga, det är lätt att de bränns! 
Upprepa proceduren tills alla bröd är gräddade. Pensla dem ev med smaksatt olja (vitlök eller chili). jag tycker att de är godast helt naturella.

tisdag 24 januari 2012

Saltbakad lax med yoghurtsås

Ett enkelt sätt att piffa upp vardagsmaten, är att använda sig av färska örter. Hemma hos oss finns det nästan alltid färsk basilika och slätbladig persilja som man kan hacka ner i den kalla såsen, i salladen, vinägretten. Den strös över maten och persiljekvistar åker med i nästan alla mina långkok och även i såskoket. Andra örter som vi använder flitigt är gräslök och koriander. Den sistnämnda har en mycket speciell smak åt det parfymerade hållet. Alla gillar den inte, så man kanske ska undvika stora mängder av den om man är osäker på vad sina gäster gillar.
Färsk persilja fick sätta smak på den fiskrätt som jag bjuder på idag. Det är persilja i riset och i den kalla såsen. Receptet på sås och fisk kommer från webtidningen Le Parfait och det är maken som lagat rätten. Han vill dock inte gästblogga, men han ska ha mycket beröm för den här trevliga vardagsrätten.



 
 
Saltbakad lax med yoghurtsås och grönsaksris

4 portioner

4 portioner skinnfri laxfilé
grovt salt
1 citron i tunna skivor
4 portioner kokt ris, gärna basmati
1 röd chilifrukt
1 gul lök
2 kvistar persilja
0,5 dl kokosmjölk
gurkmeja
salt, peppar
 
2 dl turkisk yoghurt
1 riven vitlöksklyfta 
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl hackad persilja
2 msk kapris
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°C. Strö ut grovt salt i botten av en ugnsfast form. Lägg laxen på. Peppra laxen, täck den med citronskivor och sätt in i ugnen. Laxen är klar efter ca 20 minuter (testa om den faller lätt isär i, då är den klar).

Blanda yoghurt med riven vitlök, hackad persilja, saft och skal från citron samt grovhackad kapris. Smaka av med salt och peppar.

Hacka den gula löken och chilifrukten. Fräs löken och chilin i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt riset och vänd om ordentligt. Tillsätt kokosmjölk och persilja, rör ner gurkmeja till lagom färg. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp riset på en tallrik. Lägg laxen ovanpå och toppa med en generös klick yoghurtsås. Njut!


söndag 22 januari 2012

Vit chokladfondant

Jag har försökt hitta en ny variant på min paradefterrätt, chokladfondanten. Detta var ett försök med vit choklad. Totalt sett får man väl se det som en lyckad dessert, då den blev god. Men den blev väldigt söt, trots den syrliga yoghurten med passionsfrukt i, och jag tyckte att det enda den hade gemensamt med min vanliga chokladfondant är den kladdiga mitten. Denna dessert ska man äta när man är sugen på något riktigt sött, inte när man är chokladsugen.




Vit chokladfondant med passionsfruktsyoghurt

4 portioner

150 g vit choklad
50 g smör 
0,5 dl vetemjöl
2 msk socker
2 ägg
skalet från 1 citron

Passionssås:
4 passionsfrukter
1 dl turkisk yoghurt

Hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret och chokladen över ett vattenbad.  Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt lite av äggblandningen till chokladblandningen och rör om väl. Vänd sedan ner all choklad i resterande äggblandning. Tillsätt mjöl och citronskal och rör om väl.
Fördela i välsmorda formar. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter i 200°C. Fondanten ska ha en kladdig kärna. 
Under tiden som fondanten gräddas, blandar man yoghurten med innehållet från passionsfrukterna. Servera fondanten varm med en generös klick passionsfruktsyoghurt.

Receptet på fontanten kommer från Koka ihop.

fredag 20 januari 2012

Olivpesto

Pesto är en festlig sås. Om jag inte hade svurit på att aldrig kalla något för smarrigt på bloggen, så hade jag nog använt just det adjektivet för den här olivpeston. Den är snabblagad, smakrik, pepprig, lyxig och ändå enkel. Vi serverade den till en bit oxfilé med potatisgratäng, men den borde vara god att späcka såväl fläskfilén som kycklingen med liksom en klick till parmaskinkan. Resterna av vår pesto blandades med mer olivolja och blev till dressing till en bönsallad. Möjligheterna är oändliga!





Olivpesto

1 dl urkärnade gröna oliver av bra kvalitet
0,5 dl basilikablad
1 riven vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
0,5-1 dl extra virgin olivolja
salt, svartpeppar

Lägg oliver, basilika och parmesanost i en mixer. Mixa till en fin massa. Blanda ner vitlök och häll på olja tills peston får en lagom fast konsistens. Smaka av först, tillsätt sedan salt och peppar. Var försiktig med saltet, oliverna ger en kraftig sälta i sig.



onsdag 18 januari 2012

Chorizopasta

Det här är en av min mans paradrätter. Det var en av de första rätter han bjöd mig på när vi nyss hade träffats och den är så god att den ingår även i min repertoar nuförtiden. Pastan på bilden är nämligen lagad av mig och inte riktigt lika god som min mans variant. Han har en fantastisk känsla för goda pastasåser för att inte tala om hur duktig han är på att steka kött. Tillsammans blir vi ett rätt duktigt par i köket.





Wilhelms chorizopasta

4 portioner

4 portioner spaghetti

3 chorizokorvar
10 champinjoner
1 röd paprika
1 rödlök
1 burk crème fraiche med paprika/chilismak
1 skvätt matlagningsgrädde
salt, svartpeppar
matfett

Koka pastan al dente. Under tiden slantas korven, löken och paprikan strimlas och champinjonerna skivas. Smält matfett i en stekpanna. Bryn korven först. Tillsätt sedan svampen och löken och fräs dem mjuka. Tillsätt paprikan och fräs den en kort stund. Klicka i crème fraichen och låt den smälta. Om det blir för lite sås, häll på en skvätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Vänd ner såsen i spaghettin. Lägg upp i en pastatallrik och strö över rikligt med parmesan.

måndag 16 januari 2012

Torsk med ost- och dijonsenaptäcke

Om ni inte redan har upptäckt webtidningen Le Parfait, så måste jag verkligen rekommendera den. En trevlig gratistidning på nätet med bra recept och vackra foton. Dagens fiskrecept kommer från deras senaste nummer och det här var en snabblagad vardagsfisk med mycket smak. Oväntat god och fräsch.




Torsk med ost- och dijonsenaptäcke

4 portioner
4 torskfiléer, MSC-märkta
2 dl lätt crème fraiche
1 dl riven vällagrad ost av typen Västerbotten, präst
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
0,5 dl finhackad bladpersilja
salt, vitpeppar, smör

Sätt ugnen på 200°C.

Lägg fisken i en smord ugnsform. Salta och peppra fisken. Blanda crème fraichen med senap, riven ost, pressad vitlök och persilja. Krydda med salt. Bred krämen på fisken och ställ in i ugnen. Gratinera i 20 minuter. Servera med pressad potatis och en god sallad, gärna med fetaost och en god vinägrett i.

lördag 14 januari 2012

Päronglass med dajm

Idag ska jag dela med mig av receptet på en av mina allra godaste glassar. Den är så god att senast jag gjorde den, åts den upp så snabbt att vi inte ens fick en bild av den. Den är ganska mäktig, en generös kula räcker absolut som dessert. Servera den gärna med en syrlig päronkompott, himmelskt gott.

Päronglass med dajm

6 portioner

2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
0,5 vaniljstång

2 stora päron
2 dubbeldajm eller motsvarande mängd dajmkulor
1 gelatinblad

Skala päronen och dela i små bitar. Ge päronen ett uppkok i en kastrull och låt dem mjukna. Mixa dem sedan helt släta.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Ge ett snabbt uppkok. Vispa socker och äggulor riktigt poröst. Häll gräddblandningen genom en sil ner i äggblandningen och rör om. Häll grädd- och äggblandningen tillbaka i kastrullen. Låt smeten sjuda på låg värme tills den tjocknat. Den får inte koka!
Tillsätt päronpurén till glassmeten. Smält gelatinbladet i glassmeten och åt smeten svalna i vattenbad. Häll glassmeten i glassmaskin och kör i 40 minuter. Efter 20 minuter tillsätts den grovkrossade dajmen.
Lägg den färdiga glassen i en låda och förvara i frysen i väntan på servering. Ta fram glassen 5 minuter före servering.

torsdag 12 januari 2012

Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

Så var det torsdag igen. Soppdags. En vegetarisk sådan och absolut ingen efterrätt efteråt. Det passar ju inte ihop med det sunda livet som man alltid lever i januari och februari. Den här soppan fanns med i det senaste numret av Allt om mat. Jag har i vanlig ordning ändrat i receptet för att passa vår smak och tycke och framför allt innehållet i kylen. Min man som inte gillar linser, tyckte ändå om den här soppan som har tydliga thaismaker och rejäl hetta. Total tillagningstid ca 25 minuter och billiga ingredienser. Jodå, den här kommer vi äta igen.




Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

4 portioner

2 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 tumstor bit ingefära
1 stjälk citrongräs
1 tsk torkad koriander
1 rågad tesked sambal oelek
1 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd grönsaksfond
1 msk fisksås
0,5 dl hackad färsk koriander
saften från en halv citron eller lime
salt
rapsolja

Skala morötterna och riv dem grovt. Skiva vitlöken tunt. Skiva rödlök och salladslök och riv ingefäran tunt. Grovkrossa citrongräset.
Fräs grönsakerna tillsammans med sambal oelek i rapsolja ca 2-3 minuter. Slå på kokosmjölk och vatten. Tillsätt buljongtärningar, torkad koriander och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter tills linserna är kokta. Tillsätt fisksås och pressad citrus samt hackad färsk koriander. Smaka av med salt.
Servera med en bit gott bröd.


tisdag 10 januari 2012

Fikon och björnbär i portvin

Fikon. Förmodligen världens vackraste frukt och dessutom otroligt gott. Goda precis som de är, men underbara i kompotter, marmelader och som här, kokta i portvin och kryddor. Jo visst är det lite av en juldessert över den här rätten, men jag tycker den platsar när som i vintermörkret. Med lite björnbär från frysen, blir det här en snabblagad och enkel dessert med mycket smak.





Fikon och björnbär i portvin

4 portioner

4 fikon
200 g björnbär
2 dl portvin
0,5 vaniljstång
1 kanelstång
1 stjänanis
0,5 dl farinsocker

Dela fikonen i 4 klyftor vardera. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång tillsammans med socker och övriga kryddor i en kastrull. Slå på portvin och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Lägg ner fikon och björnbär. Sjud ca 10 minuter tills frukt och bör mjuknat något men fortfarande håller sin form. Låt svalna.

Servera fruktblandningen varvat med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker och råsocker.


söndag 8 januari 2012

Laxkroketter med tartarsås

För 10 år sedan köpte jag en kokbok om den amerikanska maten. Den heter helt enkelt "USA" och är skriven av Sheila Lukins. Den innehåller inte ett enda foto, men lyckas ändå locka mig att prova recept ur den. Det här receptet har jag funderat på att göra i många år, men jag har alltid backat då det känns som om det är för många moment. Nu har jag provat och det var inte alls jobbigt. Lite pilligt, men himla gott. Dessutom är det en bra rätt när man har laxrester över eller när man använt stora delar av en laxsida och har stjärtdelen kvar. Jag har ofta stjärtdelen kvar, då den inte är lika vacker att servera. Den hamnar i pastarätter, fisksoppa eller världens godaste kroketter.
Originalreceptet innehåller mycket mer majonnäs, jag har bytt ut mot lätt crème fraiche och det gick hur bra som helst. Så nu är det dags för en söndagsmiddag som heter duga.





Amerikanska laxkroketter

10 kroketter, 5 portioner

Pocheringsspad och lax:

1 l vatten
2,5 dl torrt vitt vin
4 kvistar selleriblad
6 kvistar slätbladig persilja
1 tsk salt
6 svartpepparkorn
500 g laxfilé

Kroketter:

3 dl ströbröd
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk dijonsenap
0,5 krm cayennepeppar
0,5 dl majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
1,5 dl fint tärnad lök
1 dl fint tärnad stjälkselleri
1 msk kapris, grovt hackad
1 msk hackad slätbladig persilja
1 tsk Worcestershiresås
1 ägg
salt, svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom laxen i en gryta. Koka upp och sänk värmen så att det sjuder. Lägg i laxen och sjud i 10 minuter. Ta upp laxen och låt den kallna. När laxen är kall, rensar du den från skinn och ben och delar i små bitar.

Ta 0,75 dl av ströbrödet, timjan, oregano, senap, cayennepeppar, salt och peppar och blanda i en bunke. Tillsätt majonnäs, crème fraiche, lök, selleri, kapris, persilja, Worcestershiresås och ägg. Blanda väl och vänd sedan ner laxköttet.

Forma laxsmeten till 10 likstora kroketter, panera i det överblivna ströbrödet. Stek kroketterna gyllene och frasiga på hög värme med olja i pannan. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med kokt potatis, tartarsås och sallad.



Tartarsås

0,5 dl majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk finrivet citronskal
1 msk citronsaft
1 stänk tabasco
2 msk avrunnen, finhackad smörgåsgurka
2 msk hackad slätbladig persilja
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
1 msk hackad kapris
0,5 äpple, skalat och delat i små tärningar
salt och svartpeppar


Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering, dock minst en timme så att smakerna hinner utvecklas.

fredag 6 januari 2012

Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon


Här kommer receptet på en chokladdessert med vuxen smak som sitter fint till trettondagsmiddagen. Receptet kommer från Allt om mat, där man kallar fyllningen för en mousse. Kanske hade fyllningen blivit mer mousseaktig i karaktären om den fått stå till sig lite längre, men jag tror att den snarare borde kallas kräm. Oavsett namn, så är desserten både vacker och god med en knaprig chokladbotten, en len kräm med romssmak och färska hallon. Vad mer kan man önska?



 
 
Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon

8 stycken

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kakao
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
1 äggula
1 tsk vatten

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor
2 msk mörk rom

hallon



Blanda mjöl, smör, socker, kakao och salt i en matberedare eller assistent. Tillsätt äggulan och vattnet och låt maskinen arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i tarteletteformar och ställ formarna kallt ca 30 min för att vila.
Sätt ugnen på 200°C. Nagga bottnarna och täck in kanterna med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden fluffig. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt äggulorna och rör om väl. Blanda ner i den vispade grädden och blanda väl. Smaksätt med den mörka romen. Fördela blandningen i formarna och ställ kallt, minst 4 timmar och gärna längre. 

Dekorera med färska hallon vid servering.  Ett glas Moscatel de Setubal passar fint till, liksom en vanlig hederlig kopp kaffe.

onsdag 4 januari 2012

Kycklingpanna med mango chutney och jordnötssmör

Det kommer väl inte som någon överraskning att jag gillar grytor och gratänger. Gärna snabba grytor till vardags som till exempel den här kycklingpannan med broccoli, paprika och lök och en sås med mango chutney och jordnötssmör. Det är mycket smak i rätten och den passar fint till ett lent potatismos. En bra vardagsrätt som också passar bra i matlådan.




Kycklingpanna med mango chutney och jordnötssmör

4 portioner

3 kycklingfiléer 
1 grön paprika
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 broccolistånd
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten 
1 msk kycklingfond
2 rågade matskedar mango chutney
1 msk jordnötssmör
1 tsk soja
salt, svartpeppar, paprikapulver, chiliflakes

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar på längden. Skär paprikan i rätt stora bitar. Skiva vitlökslyftan tunt och skär rödlöken i båtar. Dela broccolin i små buketter. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja i . Lägg i kycklingbitarna och bryn på medelhög-hög värme. Krydda kycklingen med salt, peppar, paprikapulver och chiliflakes. 

Under tiden som kycklingen bryns, är det dags att göra såsen i en kastrull eller sauteuse. Koka upp vatten, fond, grädde och soja. Sänk temperaturen och låt sjuda. Tillsätt chutney och jordnötssmör. Smaka av med salt och peppar. För lite syra kan man tillsätta limesaft eller lite vinäger. Låt såsen sjuda på låg värme.
Lägg ner vitlök, lök och broccoli bland kycklingbitarna. Låt fräsa någon minut. Tillsätt paprikan och häll på såsen. Blanda runt ordentligt och låt sjuda ytterligare någon minut. Paprikan skall fortfarande vara krispig. Servera med potatismos eller ris och ev en enkel sallad.

måndag 2 januari 2012

Fläskkotletter med champinjonsås

Ett nytt år och nya möjligheter. Vi firade in det nya året hos våra goda vänner S och R som ställde till med ett rejält firande. Räkcocktail med mango och avocado, stek med potatisgratäng, rödvinssås och haricot verts och sedan vit chokladmousse med saffran. Det kallar jag nyårsmiddag! Så fantastiskt gott! Desserten blev min stora favorit med sin sammetslena karaktär och fina saffranssmak. Jag ser fram emot att få receptet!
Det känns alltid lika jobbigt när jul och nyår är över och vardagen tar över igen. Och just vardagsmaten är den jag tycker är jobbigast att planera. Inspirationen brukar utebli och jag står som ett fån i affären och letar efter något som ändå borde bli gott. I år siktar vi på att köra mer på veckomenyer. Och idag bjuder jag på ett recept som passar fint till vardags. Kotletter, potatis (gärna rostad på potatisrester) och svampsås. Snabbt, enkelt och gott!



 


Fläskkotletter med champinjonsås

4 portioner

4 fläskkotletter
10-15 små steklökar
2 vitlöksklyftor
2 timjankvistar
smör
salt, svartpeppar

20 champinjoner, ansade och skurna i skivor
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1,5-2 dl matlagningsgrädde
1 finhackad bananschalottenlök
1 tsk soja
2 tsk dijonsenap
1 tsk balsamvinäger
1 msk finhackad persilja
salt, peppar
ev Maizena redning
smör

Hetta upp stekpannan så att den blir riktigt varm. Lägg i en klick smör och lägg i kotletterna. Gör gärna några skåror i kotletternas fett, så att kotletterna inte böjer sig vid stekningen. Lägg i ansade steklökar, skalade vitlöksklyftor och timjankvistarna mellan kotletterna i pannan. Krydda kotletterna med salt och svartpeppar. Stek kotletterna vackert bruna innan de vänds. Ös gärna med lite av stekskyn. 3-4 minuters stektid per sida är lagom.

Parallellt med att kotletterna steks, gör man såsen. Stek champinjonerna och löken i lite smör i en kastrull eller sauteuse.  Slå på vatten, fond, grädde, soja och vinäger och låt såsen sjuda. Tillsätt senap och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan precis innan servering. Red ev med Maizena om du önskar en tjockare sås.

Servera kotletterna med såsen,steklök, potatis eller ris och en sallad.