måndag 27 april 2009

Inga ursäkter

Det finns inga ursäkter som förklarar min långa frånvaro från bloggen. Det har varit mycket jobb, många jourer, påskfirande och dessutom lite oinspirerad matlagning.
Jag har experimenterat med annorlunda bullbak. Och trots ett bra utgångsläge blev baket inte alls så fantastiskt som jag trott. Pistaschbullar, arraksbullar, aprikosbullar och rabarber- och kardemummabullar. Visst låter det gott? De är helt klart godkända men både sambon och jag konstaterade att mina vanliga kanelbullar och vaniljbullar är godare. Jag gör alltid en vanlig bulldeg som jag vispar i ett ägg i för riktigt saftiga bullar. Oftast blir det en rejäl nypa kardemumma i. Sedan gör jag en grundfyllning på smör, finriven mandelmassa, florsocker och lite strösocker. Den kan man sedan smaksätta med rikligt med kanel, vaniljsocker, finhackade pistaschmandlar eller arraksessens. Arrak var faktiskt inte så dumt, men jag tror att man behöver ha i generöst med essens för att det ska smaka något när bullarna gräddats. I rabarberbullarna och i aprikosbullarna hade jag fyllning smaksatt med vanilj och sedan rabarbersylt resp aprikospuré på. Väldigt diskret smak, på gränsen till svår att hitta. Nu har vi fått se på andra bullar, nästa gång blir det klassiska kanelbullar.

Jag har gjort och ätit plankstek för första gången. Riktigt gott. Jag köpte vackert marmorerad ryggbiff i saluhallen. Priset var att jämföra med oxfilé men himmel så mört köttet blev. Ett gott mos, rödvinssås och små späda morötter och haricots verts. In i ugnen ca 10 min. En riktig festmåltid.

I nästa inlägg ska jag berätta om helgens grillmiddagar och lägga upp en bild på en minst sagt läcker sallad som serverades till grillad fläskfilé och lamm. Jag gläder mig inför alla kommande grillmåltider. Och jag gläder mig över att min rabarber i en zinkhink på balkongen växer som det knakar och de smultron jag planterade som små plantor igår, blommar idag. Det bådar gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar