Drycker

Både min man och jag är intresserade av vin och framför allt kombinationen mat och vin. Här tänkte jag försöka samla vintips på viner som går att köpa via Systembolaget eller via vinimportör på nätet.


Crozes-Hermitage Les LaunesBilden ovan föreställer ett franskt Côte du Rhônes-vin av typen Crozes-Hermitage och bilden är lånad från Systembolagets hemsida. Detta vin avnjöt vi till en god gryta på högrev med konjak och grönpeppar och till en sådan gryta, passade detta vin utmärkt. Det är ett fylligt, kryddigt vin med en tydlig strävhet och smaker av plommon och viol. Jag är inte överdrivet förtjust i franska röda viner och även denna gång konstaterade jag att det var gott, men inte fantastiskt. För 136 kr, som detta vin kostade, kan man få en italiensk ripasso eller kalifornisk zinfandel och det är mer vin i min smak. 

Druvan står ej namngiven på flaskan eller i systemets beskrivning, men Crozes-Hermitage brukar ju oftast vara gjord på Syrah, så det blir min gissning i detta fall. 
Vinet serveras med fördel till mustiga grytor, vilt och nötkött. Artikelnumret på Systembolaget är 2800 och vinet finns även på halvflaska. 
Mitt utlåtande blir gott, men ej nödvändigtvis ett fynd.

Palazzo della Torre Allegrini
I somras när jag och maken befann oss vid Gardasjön, passade vi på att åka till Valpolicellaområdet öster om sjön och norr om Verona. Ett fantastiskt vackert område med små pittoreska byar med stora vin- och olivodlingar i dess omgivningar. Precis så där vackert som man ser i filmerna och helt klart en miljö som gör intryck. Vi åkte till byn Fumane med siktet inställt på producenten Allegrini, vars Valpolicellaviner vi druckit flera gånger i Sverige. Det blev den enda producent vi besökte, då vi lyckades att handla upp större delen av vår vinbudget där. I gengäld fick vi smaka på helt fantastiska viner i prisklasserna 150-600 kr och vi tog med oss hem vin i samma klasser. Bland annat ovanstående flaska, Palazzo della Torre, som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment med säljstart 1 september i år. Artikelnumret är 92219 och priset 149 kr. Och detta är helt klart värt varenda slant. Vinet är mycket fruktigt med tydlig fatkaraktär och inslag av plommon och choklad. Som en Amarone, men ändå inte. Utmärkt till lamm eller nötkött. Vi drack vår första flaska till en bit oxfilé med potatisgratäng vilket var minst sagt en lysande kombination och jag är väldigt glad att vi har många flaskor av det här vinet liggande i källaren. Passa på att köpa hem några flaskor av det här vinet och testa till höstens mustiga grytor. Du kommer inte att bli besviken.


Château Mont-Redon


Trots att jag är rejält intresserad av vin, brukar jag sällan ge vintips här på bloggen. Jag tänkte ändra på det och bjuder därför på det första vintipset. Vinet heter Château Mont-Redon 2006 och är ett Châteauneuf du Pape-vin med smak av björnbär och fat. Många är druvsorterna i detta vin, men Grenache dominerar följt av Syrah. Det passar till lamm och nöt och dracks hos oss till en helstekt oxfilé med kantarellkräm. Ljuvligt gott! Artikelnummer på Systembolaget är 2811 och priset 232 kr. Inget vardagsvin med andra ord, men väl lämpat till festliga tillfällen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar