tisdag 8 september 2015

Kyckling i gorgonzolasås

Grönmögelost i all ära, men ibland har den en förmåga att ta över och dominera rätten som den hamnar i. Det brukar jag sällan uppskatta. Så för mig blir det en utmaning att laga mat med grönmögelost och hitta den rätta balansen där man kan ana att ostens fina egenskaper men även känna av andra ingredienser. Det här blev just en sån välbalanserad rätt. Och det skadar ju verkligen inte att den tar en halvtimme att tillaga.





Kyckling i gorgonzolasås

4 portioner

3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
100 g gorgonzola
1 dl crème fraiche
2 dl grädde
1 dl vitt vin
1 tsk soja
1 msk kycklingfond
2 msk färskost, t ex Philadelphia
0,5 dl finhackad persilja
salt, peppar
smör till stekning
2-3 salladslökar till dekoration

Skär kycklingfilén i mindre bitar, varje filé delas med fördel i 4-5 bitar. Strimla purjolöken och finhacka vitlök och persilja.
Bryn kycklingen i stekpanna och smaksätt med salt och peppar. I en separat gryta eller traktörpanna steker du purjolök, vitlök och persilja. De ska mjukna men ej ta färg. Tillsätt grädde, crème fraiche, vitt vin, kycklingfond, soja och färskost. Låt koka upp. Sänk värmen så att såsen bara sjuder. Smula ner gorgonzolaosten och låt såsen ej koka efter detta, enbart sjuda. Lägg över de brynta kycklingbitarna och låt sjuda i 10 minuter. Kontrollera den tjockaste kycklingbiten så att den är genomstekt. Smaka av med salt och peppar. Strö sedan över tunt snedstrimlad salladslök.

Servera tillsammans med kokt ris eller pressad potatis och kokt broccoli alternativt sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar