torsdag 17 september 2015

Morotssoppa med chorizoströssel

Nu när hösten verkar ha kommit för att stanna, är det dags att plantera ljung och dekorationskål, fylla på värmeljuslagret och bunkra upp med långkokskött i frysen. Och återinföra soppa som ett stående inslag i veckomatsedeln. Vi lagar sällan soppa under sommaren, möjligen någon enstaka omgång med ängamat men nu på hösten smakar det gott med en krämig, värmande soppa.  Denna soppan lagade jag och Winston förra torsdagen. Vi bakade havrefrallor till och tog till vara på rester till en god och frasig topping. Om ni inte har testat, så är det jättegott att ta chorizokorv, dra av skinnet och sen steka själva köttet riktigt knaprigt. Sen är det bara att strössla över stekt vitfisk, äggröra, på pizza, i pastan eller som här, på soppan.

Morotssoppa med chorizoströssel

4 portioner

6 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)
2 msk naturell färskost t ex Philadelphia
3 msk crème fraiche
smör eller olja till stekning
salt, peppar

1 chorizo
3 skivor av ett ljust bröd, gärna lite halvgammalt
0,5 rödlök
2 msk finhackad persilja
olja till stekning av krutonger
gräddfil till dekoration

Skala morötter och skär i tunna skivor. Finhacka löken och vitlöken. Fräs morötter, lök och vitlök i en gryta. Löken ska mjukna men ej få färg. Var noga med att inte bränna vitlöken, det smakar inte gott. Slå på vitt vin och buljong och koka upp. Låt sedan soppan koka tills morötterna är mjuka. Häll av ungefär hälften av buljongen och spara den i en bunke. Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt färskost och crème fraiche. Späd sedan med den sparade buljongen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Om soppan behöver lite mera syra, tillsätt lite vitvinsvinäger eller citronsaft.

Under tiden som soppan kokar, fixar man den goda toppingen. Börja med att tärna brödet och steka frasigt i neutral olja. Dra av skinnet från chorizon och tärna innehållet. Finhacka rödlöken och stek sen chorizon knaprig och låt löken gå med i pannan så att den mjuknar. Man behöver inte tillsätta något fett i pannan, korven släpper mycket fett.
Blanda korven, löken och brödet med finhackad persilja.

Häll upp soppan i tallrikar, strö över den goda toppingen och klicka ut lite gräddfil för extra syra. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar