torsdag 10 september 2015

Pan pizza med pulled beef

Några ledsna ostskalkar, en halv lök,  korianderrostad majs och lite pulled beef. Vad sakerna har gemensamt? De är rester som blir en alldeles grym pizza! Faktum är att väldigt många rester blir riktigt goda om man lägger dem på en pizza. Några salamiskivor eller överblivet bacon, ett ensamt ägg, en skvätt pesto, lite getost är också goda pizzapålägg. Det är bara fantasin (och jo, i viss mån smaklökarna) som sätter gränser.
Det senaste året har vi gått allt mer bort från bakstensbakad surdegspizza och testat pan pizza. På gamla runda pizzaformar från IKEA och med ett recept från Allt om mat som förfinats till perfektion, så får man en tjockbottnad pizza med ljuvligt frasiga kanter. Hemligheten är att inte snåla med oljan. Det ska vara olja i degen och smort på formen, det är viktigt. När pizzan kommer ut ur ugnen, är det fantastiskt gott att toppa med ruccola och en vitlökssås med gräddfil.

Pan pizza

2 stora pizzor (4-6 portioner)

25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk neutral olja
1 tsk socker
0,5 tsk salt
1 msk bakpulver
1 dl durumvetemjöl (eller dinkelmjöl för variation)
5-6 dl vetemjöl special

2 msk olja till pizzaformarna

Lös jästen i vattnet och tillsätt olja, socker, salt och bakpulver. Tillsätt sedan mjölet och arbeta till en smidig deg, allra helst i degblandare eller assistent. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek (20-30 minuter). Tag upp degen och kavla ut till 2 stycken rundlar. Häll en matsked olja på vardera pizzaform och låt den rinna ut ordentligt i formen. Tryck ut rundlarna i formen och låt jäsa ytterligare 20-30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. När pizzorna jäst klart, är det dags att bre på tomatsås, lägga på ost och sen toppa med ditt favoritpålägg. Skjuts in i ugnen med pizzorna tills de fått fin färg och blivit frasiga i kanterna, detta tar runt 20 minuter. Strö över lite sallad och ringla över lite sås och ät tills du storknar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar