fredag 18 september 2015

Wienerschitzel med cheddarsmör

Sonens ena gudfar fyllde år och vi ville bjuda honom på en god middag. Han önskade något med kött och det lämnade ju en ganska så öppen spelplan. Men vem blir inte glad av en frasig wienerschnitzel med klassiska tillbehör och en liten tvist i form av ett gott kryddsmör? På tallriken landade också en nyfriterad, krispig potatiskrokett och så serverade vi en stor spenatsallad med syrlig vinägrett till. Den serverades separat så portionen på tallriken ser kanske lite skral ut. Men själva schnitzeln är ca 20 cm i längsmått och mättade mer än väl. För att få en äkta wienerschitnzel, ska man använda kalvinnanlår. Man kan fuska och använda fläskkött också, men det blir inte alls lika mört och gott. Så kosta på er en tur till kötthandlaren, köp kalvinnanlår som de kan banka eller mangla ut tunt åt er och gå sen hem och panera. Varför inte redan ikväll? Jag kan inte tänka mig godare fredagsmys.


Wienerschnitzel med cheddarsmör

4 portioner

4 bitar kalvinnanlår bankade till stora, tunna schnitzlar
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
salt, peppar
smör/rapsoljeblandning till stekning

100 g rumsvarmt smör
1 msk kapris
1 dl grovriven, vällagrad cheddar
2 msk finhackad gräslök
salt

citronskivor, kapris och sardeller till dekoration

Börja med smöret. Blanda det med gräslök, ost, finhackad kapris och smaka av med salt. Lägg sedan smöret i plastfolie och rulla till en rulle som får ligga i kylskåpet och stelna.

Blanda vetemjölet till dubbelpaneringen med salt och peppar. En liten nypa av varje. Blanda till detta på en tallrik. Ta sedan en ny tallrik och vispa upp äggen här. På en tredje tallrik häller man ut ströbrödet. Vänd sedan schnitzlarna i först mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Se till att hela köttbiten täcks av paneringen. Låt dem sedan ligga i rumstemperatur i ca 10 minuter för att torka till lite.

Värm en stekpanna och tillsätt ganska generöst med matfett. Stek schnitzlarna gyllene och frasiga på medelhög temperatur. Var noga så att de inte bränns.

Servera schnitzlarna omedelbart, toppade i den ena änden med en citronskiva som i sin tur toppas med kapris och en sardellfilé. Lägg en generös skiva av kryddsmöret på den andra änden av schnitzeln. Servera med stekt potatis, rösti eller kroketter och en fräsch sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar