tisdag 15 september 2009

Kycklingsoppa

Jag jobbar med infektioner. Sjuka människor som nyser och hostar, frossar och fräser. Man kan anta att det är lätt att bli sjuk och så verkar det vara för mig. Så jag testade den amerikanska vägen till förbättring. Kycklingsoppa. I alla filmer och serier ges den sjuke en gryta med kycklingsoppa och vips verkar personen må bättre. Jag blev inte direkt bättre av febern, men humöret blev bättre och soppan blev riktigt god...

Kycklingsoppa

4 portioner

2 stora kycklingfiléer
2 tsk matfett
2 morötter eller en näve babymorötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 burk kikärter
1 burk majskorn
1 dl risoni
1 liter kycklingbuljong
1 dl grädde
ljus maizenaredning
salt, peppar, paprikapulver
olivolja, parmesan, bröd

Strimla kycklingfiléerna i små strimlor och bryn dem snabbt i en stekpanna i hälften av matfettet. Krydda med lite salt och peppar.
Skala morötterna och slanta dem på snedden. Om du använder babymorötter, skölj bara av dem väl. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs purjolöken och vitlöken i resterande matfett. Lägg över kycklingen och häll över buljongen. Tillsätt morötterna och risonin. Ge soppan ett uppkok. Låt koka 10-15 minuter så morötterna blir mjukare men helt klart al dente och pastan likaså. Blanda i kikärter och majskorn. Låt puttra några minuter. Häll i grädden och red av med maizena tills du får önskad krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Tillsätt ev lite tabasco för lite sting.
Servera soppan i en djup skål. Ringla över lite god olivolja och toppa med grovt riven parmesanost och ett riktigt gott bröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar