söndag 2 augusti 2009

Semestertårta


Nu är det dags för lite semesteruppehåll på bloggen. Om ca 2 veckor är jag åter i kaksmulans domäner med nya recept. Inför semestern bjuder jag på en ny favorittårta; smultrontryffeltårta. Receptet kommer från boken Tillfällen att njuta en liten smula. Tårtan är makalöst god, så om du har tillgång till smultron måste du prova den. Man kan också smaksätta tryffeln med punsch, men då blir det en helt annan tårta...

Smultrontryffeltårta

12 bitar

200 g smör
4 ägg
5 dl socker
180 g vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

300 g mörk choklad
100 g grädde
100 g socker
100 g mixade smultron
100 g smör

Smält smöret och låt svalna. Knäck äggen i en bunke och tillsätt det avsvalnade smöret. Sikta ner de torra ingredienserna. Rör så att smeten blir jämn, men undvik att rör för mycket. Ju mindre man rör, desto bättre blir kakan. Häll ut smeten i en smord form med avtagbar kant. Bröa ev med lite kokos eller vetemjöl. Grädda i nedre delen av ugnen på 175°C i ca 25 minuter. I min ugn tog det 40 minuter. Kakan ska vara torr i kanterna men nätt och jämnt torr och mjuk i mitten.

Hacka chokladen i fina flisor. Koka upp grädden och sockret. Häll den varma blandningen över chokladen och rör så att chokladen smälter. Tillsätt sedan smultron och rumsvarmt smör. Rör tills blandningen blir slät. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan tårtan glaseras.

Glasera den kalla kakan med tryffeln. Dekorera med färska bär, rosor eller andra blommor. Servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar