fredag 23 juli 2010

Falsk cheesecake

Har tillbringat dagen hostandes igenom en rad recensioner av restauranger i New York. Ska dit om några veckor och det gäller ju att ha lite koll. Hamnade hos Per Se, en av världens bästa restauranger och därefter hos dess kaliforniska motsvarighet, The French Laundry. Den sistnämnda har en fantastisk vinlista. 103 sidor lång med bland annat en champagne av märket Krug för 9100 dollar. Maken och jag diskuterade hur väl sommelieren kan matcha maten med vin, när det utbudet helt enkelt är enormt. Och kan man ens med att beställa något annat än just vin? Vi behöver inte bekymra oss. Vår resebudget täcker nog inte ett besök där ändå.

Inspirerad av alla amerikanska menyer, blev jag sugen på cheesecake. Idag fick det bli en oäkta sådan, men himla god ändå. Det tog 12 minuter från start till servering utan att en enda sak var förberedd. Passa på att göra en sån här nu när de svenska bären är som bäst.

Cheesecaketrifle

2 portioner

0,75 dl grädde
3 msk naturell färskost
1 äggula
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 digestivekex
10 jordgubbar (eller andra bär, gärna en blandning av hallon, blåbär och vinbär)

Vispa grädden fluffigt. Vispa samman äggula, färskost, florsocker och vaniljsocker. Vänd ner i grädden, försök att behålla gräddens fluffighet.
Krossa eller mortla kexen till smulor. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.
Varva ostblandningen med kex och jordgubbar i portionsformar, gärna av glas så att man ser de olika lagren. Avsluta med kex och jordgubbar överst, gärna med en jordgubbe skivad som en solfjäder. Servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar