onsdag 1 maj 2013

Hamburgare med mangosalsa, chimichurri och getost

Jag har under de senaste veckorna tagit en liten bloggpaus. Energin och lusten har inte riktigt räckt till allt och jag har fått prioritera vardagslivet. Det började med en sjukhusvistelse som resulterade i en operation och därefter har jag fokuserat på att återhämta mig. Och i ärlighetens namn har inte aptiten varit något vidare och det har inte varit lika roligt att laga mat. 
Under sjukhusvistelsen fick jag in huvudsak livnära mig på dropp och den första måltiden jag fick äta, ser ni på bilden nedan. 3 kasslerskivor, en gigantisk hög med mimosasallad och en hel tomat. Tomaten var inte mogen nog att äta, mimosasalladen smakade väldigt surt och kasslern var ärligt talat bara seg och fet. Jag var nära att be om en liter glukosdropp istället... Jag har ringa förståelse för hur sjukhusmaten kan hjälpa till att läka patienterna, då den faktiskt inte alls är god. Jag tycker nog inte att den är så näringsriktig heller. Eller så hade jag bara otur med de måltider jag fick prova på.


Saker som jag hellre äter än ett berg med mimosasallad, är en riktigt god burgare. Wilhelm hade läst om burgaren som serveras på restaurang Tranquilo i Göteborg och det här blev vår variant av den. Mangosalsa, chimichurri, getost och en het chiptoledressing fick sätta smak. Och den blev riktigt god! Värd att lägga på grillen i sommar!


Hamburgare med mangosalsa, chimichurri och getost

4 portioner

Hamburgarna:

600 g nötfärs, helst grovmalet högrev
salt, peppar

Mangosalsa:

1 mango
0,5 rödlök
0,5-1 röd chili
0,5 kruka koriander
saften från en halv apelsin
salt, peppar

Chimichurri:

0,5 röd chili
0,5 rödlök
0,5 vitlöksklyfta
0,25 grön paprika
3 msk blandade färska örter såsom basilika, koriander, persilja, oregano
3 msk rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
salt, peppar

Chipotledressing:

1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1-2 msk chipotlepasta
0,5 vitlöksklyfta
salt, peppar

4 hamburgerbröd
4 skivor getost
4 rejäla salladsblad
4 rödlökskivor

Potatisklyftor eller pommes frites till servering.

Börja med dressingen. Blanda crème fraiche, majonnäs och chipotlepasta. Smaka av med finriven vitlök, salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering.

Gå vidare med mangosalsan. Skala och finhacka mangon. Blanda med finhackad rödlök, koriander, chili och apelsinsaft. 

Då var det dags för chimichurrin. Finhacka rödlök, vitlök, chili, paprika och örterna. Blanda allt med olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Den ska vara rejält syrlig och ha en behaglig hetta.

Blanda till sist nötfärsen med salt och peppar. Forma 4 likstora hamburgare. Stek dem till önskad stekgrad. Lägg på getosten efter den sista vändningen, det blir extra gott om getosten får smälta lite.

Montera burgaren med dressing i botten, sedan sallad, lök, salsa, burgaren och ringla över chimichurrin över köttet innan hamburgerlocket läggs på. Servera ev övenbliven dressing som dipsås till potatisen. Njut!!

1 kommentar:

  1. Blev en gång rekommenderad att välja vegetariskt alternativ när jag var inlagd på sjukhus. Rätt val trots att jag inte är vegetarian. Rikligt med fräscha grönsaker och såg bättre ut än rumskompisens mat.

    SvaraRadera