fredag 3 maj 2013

Pastagratäng med broccoli, bacon och färskost

Låt oss kalla detta för en variant av mac n' cheese! En lite nyttigare variant med krispig broccoli i riklig mängd. En lättlagad pastarätt som inte tar särskilt lång tid att göra. Den är god i matlådan också. Servera den med en stor blandad sallad eller en god vitkålssallad.Pastagratäng med broccoli, bacon och färskost

6-8 portioner

300-400 g pasta t ex penne, strozzapreti eller rigatoni
2 paket bacon
2 broccolistånd
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
200 g naturell färskost t ex Philadelphia
1 dl grädde
3 dl mjölk
3 ägg
salt, svartpeppar

Börja med att koka pastan och sätta ugnen på 200°C.
Strimla baconet och knaperstek det. Låt det rinna av på hushållspapper. Skölj och ansa broccolin och skär den i små buketter. Koka broccolin tills den börjar mjukna något, låt den gärna ångkoka i pastavattnet i energisparande syfte.

Finhacka schalottenlöken och vitlöken och stek den på svag värme tills den börjar mjukna något. Vispa samman färskost och ägg och blanda med grädde och mjölk. Vänd ner den stekta löken i äggstanningen. Krydda med salt och svartpeppar.

När pastan är kokt, hälls den över i en ugnsfast form. Strö över broccoli och bacon och blanda om så att de blir jämnt fördelade. Häll över äggstanningen. Grädda i ugnen tills äggstanningen nätt och jämnt stelnat, detta tar 20-25 minuter.

Servera med en god sallad, gärna med en syrlig vinägrett.1 kommentar: