torsdag 10 december 2009

Turkisk linssoppa

Igår blev det en favorit på matbordet. Jag älskar linser men har inte fått min älskade sambo att tycka detsamma. Linssoppa brukar jag därför endast servera till andra och jag burkar som oftast längta lite efter just den här sorten. Smakrik, enkel, lättlagad men ändå med finess. Den måste serveras med citron och fetaost och den blir ännu godare med lite salladslök i. Testa den här och ni har en ny vardagsfavorit!

Turkisk linssoppa

4 portioner

1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 tomater
2 dl röda linser
2 morötter
2 msk tomatpuré
1 l grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 bit kanelstång (6-7 cm)
4-5 kardemummafrön eller kapslar
1 burk krossade tomater
salt, peppar

Hacka löken och vitlöksklyftorna. Hacka tomaten i mindre bitar. Skala morötterna och skiva dem. Fräs grönsakerna och linserna i lite matfett. Slå på buljong, blanda ner tomatpuré och kryddor. Lägg gärna kardemummafröna och kanelen i en tekula och sänk ner i grytan. Låt koka i ca 20 minuter. Ta upp kryddorna och häll sedan ner de krossade tomaterna. Låt koka ytterligare 5 minuter och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med citron, salladslök, fetaost och ett gott bröd.

Receptet kommer ursprungligen från "Vardagsmat utan stress" av Eja Nilsson men har sedan modifierats något.

1 kommentar:

  1. Tack för igår! Den var, som väntat, god, värmande och mättande!

    SvaraRadera