fredag 20 november 2009

Scones

Det gapade riktigt tomt i kylen. Så där tomt att man lägger pannan i veck och undrar vad man ska kunna hitta på av det här. Att vara gräsänka och kunna äta vad jag ville, gjorde inte saken lättare. Jag hade bestämt mig för tonfiskpasta, med sardeller och kapris i såsen. Men när regnet och blåsten tog i ytterligare utanför och nästäppan och hostan fick mig att bara vilja balja i mig te, kom jag på andra tankar. Scones! Mmm, scones. En snabb titt i kylen och ett nedslående konstaterande att vi inte hade vare sig mjölk, fil eller yoghurt. Men nu är det officiellt. Det går att baka scones på vatten. Och en liten skvätt grädde. Och det blev precis lika gott!

Scones

2 stora

4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
2 dl vätska (vatten och en liten skvätt grädde eller hela mängden i mjölk eller fil)

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Skär matfettet i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Använd fingrarna. Rör sen ner vätska och rör hastigt ihop till en smidig men kladdig feg. Forma två platta kakor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Skåra kakorna med två skåror. Grädda ca 10 minuter på 250°C mitt i ugnen. Njut med smör, marmelad, god ost och en kopp riktigt gott te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar