tisdag 3 november 2009

Gourmethelg

Under helgen som gick åkte sambon, jag och två goda vänner till Gullmarsstrands hotell i Fiskebäckskil för en gourmethelg med god mat, frisk luft och lugn och ro. Konstvandring genom byn, afternoon tea och fyrarätters supé är inte fy skam. Jag hade besökt hotellet en gång tidigare och då bjudits på en fantastisk rökt havskräftsmousse och jag hoppades innerligt att den skulle landa på bordet även denna gång. Vi hade tur! Detta var vår allhelgonamiddag:

Variation på havskräfta: Kräftmousse, kräfthamburgare och pankofriterad kräfta med äppelpuré. Till detta ett glas sauvignon blanc från Nya Zeeland.

Hälleflundra med rökt ostronskum, råmarinerade räkor och pumpapuré. Bellingham chenin blanc från Sydafrika som dryck.

Kalvfilé med pommes Anna, hummersmör, hummersås och sparris. En valpolicella classico i glaset.

Pumpatarte med getmjölkssorbet och lingonganache. En Trockenbeerenauslese från Österrike till.

Behöver man säga att det var gott? Riktigt gott? Överraskande god var getmjölkssorbeten som smakade riktigt mycket getmjölk, men ändå var lätt och frisk.
Ett annat gott tecken är en restaurang som vet hur man behandlar fisk. Hälleflundran var stekt till perfektion. Den fullkomligt smälte i munnen.

Betyget blir bra. 4 starka kaksmulor av fem möjliga. Det som ger poängavdrag var att det mousserande vinet på rummet var ljummet och ljummet bubbel är inte bra! Avloppslukt på rummet är inte heller klockrent, men servicen i övrigt var helt acceptabel och utsikten vid middagsbordet hänförande.

Nu bjuder jag på ett recept för mer vardagslyx. Chokladfondant kan aldrig bli fel!

Chokladfondant


6 p

150 g mörk choklad av god kvalitet
150 g smör
3 msk socker
3 äggulor och 3 hela ägg
3 msk vetemjöl eller maizena

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något.
Vispa smöret och sockret poröst. Vispa ner äggulorna, en i taget och sedan äggen. Vispa sedan ner mjölet och vänd sist ned chokladen.
Smörj 6 st ramikiner med smör. Ha en anpassad rundel av bakplåtspapper i botten, så lossar fondanten bättre. Fördela blandningen jämnt i ramikinerna.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200°C i exakt 11 minuter. Tag ur formarna ur ugnen och stjälp upp dem på assietter. Låt svalna ytterst lite. Pudra över rikligt med florsocker och servera med en kula sorbet eller glass och färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar