tisdag 17 november 2009

Matminnen från sommarens semester

I september lovade jag att berätta om maten vi njutit av eller rynkat på pannan åt under vår semester. 4 veckors semester och vi hann med en skaldjursfrossa i Grebbestad, god mat hos föräldrarna i Värmland, en bilresa genom Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike och några dagar i huvudstaden.
På första semesterdagen var det frosseri i räkor, kräftor och krabbor hos goda vänner. Ljuvligt gott med skaldjur, bröd och sallad avnjutet kring långbord på bryggan till en sjöbod. Kan det bli mer svenskt?

Bilresan var minnesvärd på många sätt. Vi åkte runt och tittade på stora slagfält från andra världskriget, besökte otaliga D-dagsmuséer men hann också med att besöka Champagne och ta ett varv på Nürburgring i Tyskland. Men nu var det ju mat det skulle handla om. Och jag tänkte bara nämna det som verkligen satte spår, för vem är väl intresserad av vad vi åt till lunch och middag i 10 dagar?

Vi stannade till en natt i St Valerie en Caux vid Engelska kanalen. Där fanns en restaurang rekommenderad av Guide Michelin men utan stjärnor. Dock alldeles fantastisk mat. Dagens fångst visade sig vara 3 sorters fisk, lätt pocherad och serverad med en vitvinssås generöst kryddad med gräslök. Ångkokta grönsaker till. Superbt! Det toppades med den absolut godaste efterrätt jag någonsin ätit. En aprikostarte med smördeg i botten, en len vaniljkräm ovanpå och överst riktigt syrliga aprikoshalvor som fått en knäckig yta. Hur ska jag någonsin få äta något dylikt igen? Om någon därute har recept som verkar överensstämma, snälla hör av dig!

I Epernay åt vi på en enkel italiensk restaurang som hade pizza och pasta på menyn. Och en gedigen vinlista avseende champagne. Lite lyxigt att börja pizzamåltiden med en kir royale, men det gick inte att motstå. Sen följde en fantastisk pizza. Den måste ha varit stenugnsbakad, den hade det där krispiga, lite rökiga om sin botten. Ovanpå denna botten fanns det tomatsås, mozzarella, chèvre och lite lök. Efter gräddning hade man toppat med rucola och en ljuvlig dressing på grädde, vinäger och färska hallon. Ska försöka övertyga den lokale bagaren av franska pizzor att införa denna på menyn. Kvällen fortsatte med en halvflaska Moet et Chandon på en liten uteservering. Hit ska jag återvända!

Riktigt dålig var den pasta bolognese som jag åt utanför Brugge, i en liten by kallad Damme där majoriteten av folket verkade cykla och kom svettiga in i sina cykelkläder och satte sig till bords. Min pasta innehöll crème fraiche, vilket är i mina ögon en hädelse mot bolognese. Stora paprikabitar som bara smakade beskt. Och så otroligt varm att jag vid den första tuggan skållade mig i gommen och utvecklade en vattenblåsa innan middagen var slut. Sambon beställde scampi med bröd. Han fick scampi med pasta och skaldjuren var tråkiga, sega och smaklösa. Men trapistölet var gott och svalkade våra gommar, i alla fall min.
I Belgien har man dessutom en förkärlek att fritera allt, vilket jag inte gillar. Korven är friterad, hamburgaren likaså. Och på hamburgaren har man friterad lök och curryketchup. Vidrigt! Men majonnäsen på pommes frites gick faktiskt hem. Åtminstone den enda gången vi åt det.

I Stockholm träffade vi en gammal gymnasiekompis till mig och vi träffades för en middag på Grill. Vilken restaurang! Och vilken mat. Jag åt lammrostbiff med oliver och tomater och den var magnifik. Att jag sedan fick ett utmärkt vin till, gjorde inte saken sämre. Gå dit! Ta med stora plånboken, så att du får det fina vinet och en liten starter. Njut! Och om du ändå är i Stockholm, gå till Ben and Jerrys glassbar i Gamla stan och köp en milkshake. Hoppa över lunchen och ta sen en lång promenad för att bränna kalorierna. Gott, gott, gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar