tisdag 17 november 2009

Kycklingpaj

Jag lagar väldigt sällan matpajer nuförtiden. Det beror nog mest på att jag som student lagade massor av paj, frös in i portionsbitar och åt till lunch. Och då jag var student i 5½ år, så blev jag lite trött på paj.
Vi försöker äta fettsnål, fiberrik mat till vardags och ingen kan anklaga paj för att vara just detta. Men med mindre fett i degen och delar av mjölet utbytt mot fullkorn, kan det ändå bli en vettig måltid.

Här kommer receptet på min favoritpaj vars recept har delats ut flitigt. Receptet kommer ursprungligen från Allas veckotidning och ett nummer från 2001. I originalet skall det var ädelost, men jag använder färskost och det blir minst lika gott.

Kycklingpaj med bacon och färskost

6 portioner

150 g smör eller margarin (kan minskas till 75 g och 1 dl kesella)
3-4 dl mjöl varav 1 dl bör vara dinkelsikt eller grahamsmjöl
2 msk vatten

köttet från 1 grillad kyckling
1 paket bacon
100 g Philadelphiaost
3 ägg
2 dl kesella
salt, svartpeppar

Blanda ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda ca 10 min i 200°C.

Strimla kycklingköttet. Skär baconet i mindre bitar och knaperstek det. Lägg kycklingen i pajskalet, fördela baconet ovanpå och klicka ut färskosten ovanpå. Vispa samman kesella och ägg, krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllnnigen. Grädda i ugnen ca 30 minuter tills stanningen är fast.

Servera med en stor sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar