söndag 13 juni 2010

Sommarmat

Jag börjar dagens inlägg med en hyllning till bartendern på Trädgår'n. Vi var där igår kväll på en fantastisk konsert med den skotske sångaren Paolo Nutini. Hans namn är kanske inte det mest bekanta i Sverige, men jag jag hoppas att fler börjar lyssna på honom, för det är ren och glad pop med lite reggaetoner som fyller mig med en känsla av lycka och det måste man ju bara rekommendera andra.
Bartendern, ja. Han tog god tid på sig att göra 2 Strawberry daquiri till ett annat sällskap i baren och han gjorde det med känsla och finess, smak och estetik. Min mojito var utan tvekan den bästa jag serverats och han toppade den med en vacker myntakvist som han tog god tid på sig att välja ut. Jag blir så glad över den typen av yrkesstolthet och känslan av att man som kund betyder något så man gör min drink med omsorg.
Men nu till det som inläggets rubrik handlar om. Sommarmat. De senaste dagarna har bjudit på regn och blåst och då kanske en mustig gryta hade varit mer på sin plats. Men idag skiner solen och vi är snart framme vid midsommar, så det får ändå handla om fräsch sommarmat. Vi hade detta till lunch på nationaldagen tillsammans med kall öl och ett friskt rieslingvin från Alsace.




Sillmacka, helt enkelt

1 macka

1 bit gott knäckebröd, helst trekantigt
3-4 sillbitar av en god, krämig sill (här:drömsill)
2 små kokta färskpotatisar
2 tsk klippt gräslök
gräddfil

Skär potatisen i klyftor eller skivor. Lägg på sillen och snåla inte med den krämiga såsen. Toppa med gräslök och ringla lite gräddfil vid sidan om. Servera med kall öl och en nubbe.




Västerbottenostpaj med kallrökt lax och romsås

Paj:
8-10 bitar

Botten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt vila kallt i kylskåp ca 1 timme. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga degen och förgrädda i 175°C i ca 10 minuter.

Fyllning:
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
200 g västerbottenost
salt, peppar

Vispa ihop äggen med grädde och mjölk. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Häll upp smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 25 minuter i 175°C tills äggstanningen blivit fast och pajen fått fin färg.

Receptet kommer från boken "Buffé!" av Elisabeth Johansson.


Romsås

4-6 portioner

2 dl crème fraiche
½-1 liten burk röd stenbitsrom
2 msk finhackad gräslök
salt, peppar, socker

Blanda samman ingredienserna till en jämn sås. Rör inte för mycket, då går romkornen lätt sönder. För lite sting i såsen, kan man blanda i lite riven pepparrot. Var då noga med att smaka av, så pepparroten inte blir för dominant.

Servera pajen med kallrökt lax, skivor av avocado, romsås och en god blandad sallad. Ett glas kylt, vitt vin är på sin plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar