lördag 12 juni 2010

Fylld kycklingfilé med filodegspuck och en sann chokladdröm

Fredagsmiddagen blir ofta en snabblagad sådan. Då ligger jag en bra bit på minussidan vad gäller energi och ibland sträcker sig energin endast till den lokala indiska restaurangen som lagar en Paneer matar masala som jag skulle kunna dö för. Igår fyllde vi en bricka med gott te, nybakat lantbröd, vällagrad västerbotten, salami, grönsaker och oliver och åt detta framför tv:n. Sådana finsmakare är vi.
På lördagen brukar vi dock lägga lite mer krut vid middagen och för några veckor sedan bjöd vi in några goda vänner på lite mat, lite vin och lite prat. Kvällen började med rabubbel, en fördrink gjord på rabarbersaft, mousserande vin och en stjärnanis i varje glas. Till det serverades cantaloupemelon och fetaosttärningar, löjligt enkelt men läskande och gott.
Sedan serverades följande:



Fylld kycklingfilé med filodegspuck och pesto

4 portioner

4 kycklingfiléer
4 soltorkade tomater
1 mozzarellaost
2 msk pesto
salt, peppar, paprikapulver
12 tandpetare

8 ark filodeg
1 dl riven, smakrik ost
1 dl färska, blandade örter
4 små portioner av ditt godaste potatismos
smält smör

50 g skållad mandel
2 dl basilika
1,5 dl riven parmesanost
1 dl mild olivolja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Börja med peston. Lägg den skållade mandeln och basilikan i en matberedare. Mixa tills mandeln och basilikan är finmalen. Tillsätt osten, olivoljan och riven eller pressad vitlök. Mixa på låg hastighet till en lätt grynig och halvrinnande blandning. Tillsätt ev mer olja för konsistensens skull. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatisen till potatismoset och koka den. Under tiden som potatisen kokar, förberedes kycklingen. Gör en djup skåra i filéens längdsriktning. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva mozzarellan. Bred på lite pesto i fickan i filéen, lägg i tomatstrimlor och ost. Stäng fickan med hjälp av tandpetare. Värm en stekpanna och ha i lite smör eller olja. Stek filéerna gyllenbruna och krydda dem med salt, peppar och paprikapulver. Lägg över dem i en ugnsfast form och låt dem steka klart i ugnen, 175°C i 15-20 minuter. Kycklingen är klar när köttsaften är klar, ej rosa.

Gör ett gott potatismos. Pensla 2 ark filodeg med lite smält smör. Lägg arken i en hög, smord cocotteform. Fyll med en stor klick mos, toppa med finhackade färska örter och lite riven ost. Vik upp filodegen och tvinna den lätt så att pucken försluts. Upprepa tills du har fyra puckar. Förvara filodegen under en fuktad kökshandduk, den torkar mycket lätt. Grädda puckarna ca 10-15 minuter i 175°C. Degen ska bli spröd och lätt gyllene.

Servera kycklingen med en filodegspuck, lite pesto och en god sallad.




Choklad- och kokostårta

12 bitar

Botten:
4 dl kokos
½ dl socker
½ dl farinsocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 msk smält smör
4 ägg
finrivet skal från 1 lime

Tryffeltopp:
275 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
2½ dl grädde
1 msk honung
1 msk smör

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp ut ett runt papper av bakplåtspapper och lägg det i botten av formen. Blanda alla ingredienser till botten, häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (i min ugn hela 20 minuter innan den ej längre var rinnig). Ta ut kakan och låt den svalna.

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och honungen. Tillsätt smöret och häll den varma blandningen över chokladen. Rör till en jämn tryffel. Häll tryffeln över kakan. Låt kakan stå kallt över natten. Servera med färsk frukt eller bär, en god glass eller sorbet.

Receptet kommer från boken "Choklad" av Elisabeth Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar