måndag 31 maj 2010

Pinjemun och falukorv

I lördags var vi hos goda vänner och blev bjudna på en saftig och smakrik kycklingrätt med pasta och sallad med pinjenötter. Så gott! För att inte tala om efterrätten som var blåbärsmousse med vit choklad. Mums! Idag fick vi mail om att ena halvan av värdparet drabbats av pinjemun. Jag kände till fenomenet, men aldrig drabbats själv. Dock letade sig en unken smak in i min mun för några timmar sedan och jag kan inte bli av med den. Allt smakar lite unket, lite härsket och rätt så bittert. Alltså har jag fått pinjemun. Och det är ingen rolig åkomma att få när man planerat att laga Mannerströms falukorv. Jag tror inte att den kom till sin rätt, trots goda råvaror och bra förutsättningar. Så jag får överlåta åt er att laga rätten och betygsätta. Och jag får väl återkomma med säkra, redan lagade kort under några veckor, då mina smaklökar kommer vara ur balans en tid.

Mannerströms gratinerade falukorv

4 portioner

500-800 g falukorv
1-2 purjolökar
svensk senap
chilisås
2 saltgurkor
10-15 cocktailtomater
salt, peppar, paprikapulver
1 msk färsk timjan
2 dl grädde
2 dl riven, smakrik ost
2 msk persilja

Ansa purjolöken och skär den i centimetertjocka båtar. Lägg dem i botten av en ugnsfast form.
Skär ett snitt i falukorven och dela isär den så att den fortfarande håller ihop. Bred på rejält med senap och chilisås. Lyft över korven och lägg på löken. Salta, peppra och strö över paprikapulver.
Skär saltgurkan i stavar och dela tomaterna på mitten. Fördela detta över korven. Strö över hackad timjan och ringla över grädden. Täck med riven ost och grädda mitt i ugnen på ca 200°C och låt den stå tills den fått fin färg, ca 20-30 minuter. Strö sedan över hackad persilja och servera genast till ett gott potatismos, sallad och mer saltgurka.

Receptet kommer från "Husmanskonst" av Leif Mannerström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar