lördag 7 augusti 2010

Blåbärscheesecake

Jag tänker fortfarande på cheesecake. För några inlägg sedan gjorde jag en snabb fuskcheesecake. Denna gång tog jag tiden att göra en riktig New York blueberry cheesecake, receptet kommer från tv-kocken Leila. För att lyckas, måste man köpa hem halva mejeridisken och då måste bara bakverket smaka underbart. Och gott smakade det. Enligt receptet räcker kakan till 10 bitar. Jag säger minst 12 bitar, då den är helt otroligt mäktig. Passa på att baka den nu när det kryllar av blåbär i de svenska skogarna.

New York blueberry cheesecake

12 bitar

300 g digestive
150 g smör

1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g cream cheese
2,5 dl kesella
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta eller färska blåbär

Mixa kexen till smulor. Smält smöret, gärna osaltat sådant, och blanda med smulorna. Tryck ut smulblandningen i en form med avtagbar kant. Grädda ca 10 minuter i 200°C (175°C om varmluftsugn).
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en bunke. Vispa ned cream cheese och kesella med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa försiktigt. Vispa sedan ner grädden. Smält den vita chokladen i vattenbad eller mikro. Vänd ner i ostsmeten och vispa försiktigt. Häll blandningen i den förgräddade kexbottnen. Ostmassan kommer att välla över själva bottnen något, men det gör inget. Strö över blåbären.
Höj ugnstemperaturen till 225°C (200° varmluft). Grädda i 30 minuter. Lägg på folie om kakan börjar få för mycket färg. Efter 30 minuter slås värmen av och kakan får stå ytterligare 30 minuter i eftervärmen.
Låt kakan stå i kylen över natten eller minst 6-8 timmar för att sätta sig ordentligt innan servering.
Servera kakan med extra blåbär, gärna rårörda med en gnutta socker. Vinbär och hallon smakar också gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar