söndag 13 juni 2010

Incontro

Incontro är en populär, trendig restaurang med italiensk inriktning och pianobar. Belägen vid Korsvägen i anslutning till Svenska mässan, vilket får betraktas som ett fantastiskt läge. Hit begav vi oss en kväll för några veckor sedan i ett stort sällskap på närmare 40 personer. Maten var givetvis förbeställd och landade inom rimlig tid på borden. Stekt pärlhönsbröst med mandelpotatispuré smaksatt med vitlök, spetskål, murklor och amaronesirap. Väldigt, väldigt gott. Pärlhönsbröstet var saftigt och mört och med god smak, potatispurén mild och utan excesser av smör och amaronesirapen ljuvlig. Spetskålen var fint krispig men murklorna lite bleka i smaken. Ett toskanskt rödvin i glaset ackompanjerade maten väl. 7 av 10 möjliga kaksmulor. Goda, milda smaker men var var det lilla extra?

Efterrätten var klassikern tiramisu med hasselnötsglass, chokladfudge och havssalt. Vi fick dock beskedet att med tanke på att vårt sällskap var så stort, skulle hasselnötsglassen utebli. Först blev jag lite besviken, men efter att ha smakat på desserten försvann min besvikelse. Detta var en högklassig tiramisu. Lagom fast. God kaffesmak utan att ha savoardikexen obehagligt blöta av vätska och inte så kraftig gräddsmak. Tillsammans med de små bitarna av fudge strösslade över tallriken och det fina havssaltet, blev det en mycket bra kombination av smaker och textur. Lägg till ett glas Moscato d'Asti och detta var en mycket lyckad avslutning på måltiden. 8 av 10 kaksmulor, avdrag för att utlovad glass uteblev.

Servicen var dock inte lika bra som maten. Det var som mest 2 servitriser vid våra 3 stora bord och när det var dags för alla att separat betala sina vinpaket, blev bristen på personal väldigt tydlig. Rimligen borde man förstå att det behövs fler i servisen till ett så stort sällskap och jag anser att även servicen efter maten har stor betydelse för helhetsintrycket. Synd att det allra sista på kvällen ska sänka betyget. Det blev också en viss väntan för de i sällskapet som önskade vegetariska rätter, vilket kändes lite orutinerat för en så etablerad restaurang. Betyg 5 av 10 kaksmulor.

Totalt betyg: 18 av 30 kaksmulor. Mediokert!

Sommarmat

Jag börjar dagens inlägg med en hyllning till bartendern på Trädgår'n. Vi var där igår kväll på en fantastisk konsert med den skotske sångaren Paolo Nutini. Hans namn är kanske inte det mest bekanta i Sverige, men jag jag hoppas att fler börjar lyssna på honom, för det är ren och glad pop med lite reggaetoner som fyller mig med en känsla av lycka och det måste man ju bara rekommendera andra.
Bartendern, ja. Han tog god tid på sig att göra 2 Strawberry daquiri till ett annat sällskap i baren och han gjorde det med känsla och finess, smak och estetik. Min mojito var utan tvekan den bästa jag serverats och han toppade den med en vacker myntakvist som han tog god tid på sig att välja ut. Jag blir så glad över den typen av yrkesstolthet och känslan av att man som kund betyder något så man gör min drink med omsorg.
Men nu till det som inläggets rubrik handlar om. Sommarmat. De senaste dagarna har bjudit på regn och blåst och då kanske en mustig gryta hade varit mer på sin plats. Men idag skiner solen och vi är snart framme vid midsommar, så det får ändå handla om fräsch sommarmat. Vi hade detta till lunch på nationaldagen tillsammans med kall öl och ett friskt rieslingvin från Alsace.




Sillmacka, helt enkelt

1 macka

1 bit gott knäckebröd, helst trekantigt
3-4 sillbitar av en god, krämig sill (här:drömsill)
2 små kokta färskpotatisar
2 tsk klippt gräslök
gräddfil

Skär potatisen i klyftor eller skivor. Lägg på sillen och snåla inte med den krämiga såsen. Toppa med gräslök och ringla lite gräddfil vid sidan om. Servera med kall öl och en nubbe.




Västerbottenostpaj med kallrökt lax och romsås

Paj:
8-10 bitar

Botten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt vila kallt i kylskåp ca 1 timme. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga degen och förgrädda i 175°C i ca 10 minuter.

Fyllning:
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
200 g västerbottenost
salt, peppar

Vispa ihop äggen med grädde och mjölk. Tillsätt den rivna osten och smaksätt med salt och peppar. Häll upp smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 25 minuter i 175°C tills äggstanningen blivit fast och pajen fått fin färg.

Receptet kommer från boken "Buffé!" av Elisabeth Johansson.


Romsås

4-6 portioner

2 dl crème fraiche
½-1 liten burk röd stenbitsrom
2 msk finhackad gräslök
salt, peppar, socker

Blanda samman ingredienserna till en jämn sås. Rör inte för mycket, då går romkornen lätt sönder. För lite sting i såsen, kan man blanda i lite riven pepparrot. Var då noga med att smaka av, så pepparroten inte blir för dominant.

Servera pajen med kallrökt lax, skivor av avocado, romsås och en god blandad sallad. Ett glas kylt, vitt vin är på sin plats.

lördag 12 juni 2010

Fylld kycklingfilé med filodegspuck och en sann chokladdröm

Fredagsmiddagen blir ofta en snabblagad sådan. Då ligger jag en bra bit på minussidan vad gäller energi och ibland sträcker sig energin endast till den lokala indiska restaurangen som lagar en Paneer matar masala som jag skulle kunna dö för. Igår fyllde vi en bricka med gott te, nybakat lantbröd, vällagrad västerbotten, salami, grönsaker och oliver och åt detta framför tv:n. Sådana finsmakare är vi.
På lördagen brukar vi dock lägga lite mer krut vid middagen och för några veckor sedan bjöd vi in några goda vänner på lite mat, lite vin och lite prat. Kvällen började med rabubbel, en fördrink gjord på rabarbersaft, mousserande vin och en stjärnanis i varje glas. Till det serverades cantaloupemelon och fetaosttärningar, löjligt enkelt men läskande och gott.
Sedan serverades följande:



Fylld kycklingfilé med filodegspuck och pesto

4 portioner

4 kycklingfiléer
4 soltorkade tomater
1 mozzarellaost
2 msk pesto
salt, peppar, paprikapulver
12 tandpetare

8 ark filodeg
1 dl riven, smakrik ost
1 dl färska, blandade örter
4 små portioner av ditt godaste potatismos
smält smör

50 g skållad mandel
2 dl basilika
1,5 dl riven parmesanost
1 dl mild olivolja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Börja med peston. Lägg den skållade mandeln och basilikan i en matberedare. Mixa tills mandeln och basilikan är finmalen. Tillsätt osten, olivoljan och riven eller pressad vitlök. Mixa på låg hastighet till en lätt grynig och halvrinnande blandning. Tillsätt ev mer olja för konsistensens skull. Smaka av med salt och peppar.

Skala potatisen till potatismoset och koka den. Under tiden som potatisen kokar, förberedes kycklingen. Gör en djup skåra i filéens längdsriktning. Strimla de soltorkade tomaterna och skiva mozzarellan. Bred på lite pesto i fickan i filéen, lägg i tomatstrimlor och ost. Stäng fickan med hjälp av tandpetare. Värm en stekpanna och ha i lite smör eller olja. Stek filéerna gyllenbruna och krydda dem med salt, peppar och paprikapulver. Lägg över dem i en ugnsfast form och låt dem steka klart i ugnen, 175°C i 15-20 minuter. Kycklingen är klar när köttsaften är klar, ej rosa.

Gör ett gott potatismos. Pensla 2 ark filodeg med lite smält smör. Lägg arken i en hög, smord cocotteform. Fyll med en stor klick mos, toppa med finhackade färska örter och lite riven ost. Vik upp filodegen och tvinna den lätt så att pucken försluts. Upprepa tills du har fyra puckar. Förvara filodegen under en fuktad kökshandduk, den torkar mycket lätt. Grädda puckarna ca 10-15 minuter i 175°C. Degen ska bli spröd och lätt gyllene.

Servera kycklingen med en filodegspuck, lite pesto och en god sallad.




Choklad- och kokostårta

12 bitar

Botten:
4 dl kokos
½ dl socker
½ dl farinsocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 msk smält smör
4 ägg
finrivet skal från 1 lime

Tryffeltopp:
275 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
2½ dl grädde
1 msk honung
1 msk smör

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp ut ett runt papper av bakplåtspapper och lägg det i botten av formen. Blanda alla ingredienser till botten, häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter (i min ugn hela 20 minuter innan den ej längre var rinnig). Ta ut kakan och låt den svalna.

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och honungen. Tillsätt smöret och häll den varma blandningen över chokladen. Rör till en jämn tryffel. Häll tryffeln över kakan. Låt kakan stå kallt över natten. Servera med färsk frukt eller bär, en god glass eller sorbet.

Receptet kommer från boken "Choklad" av Elisabeth Johansson.