tisdag 29 oktober 2013

Morotslimpa med dinkel och honung

Jag har bakat rätt mycket bröd under de senaste månaderna och det här är en riktig favorit. Saftig, hållbar, fiberrik och helt ljuvligt god. Den har en mild honungssmak som framträder tydligare om rostar brödet lite. Det tycker vi är gott en kulen helgmorgon. Morotslimpa med dinkel och honung

2 stycken

5 dl mjölk
50 g jäst
0,25 dl rapsolja
2 msk honung
2 stora morötter
1 dl solrosfrön
1 ägg
5 dl dinkelsikt
2 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl special

Skala och riv morötterna fint. Värm mjölken till 37°C. Lös jästen i lite av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Tillsätt även olja, honung, solrosfrön, rivna morötter och uppvispat ägg. Blanda. Tillsätt sedan dinkelsikt och arbeta samman, gärna i degblandare. Tillsätt mjöl och nästan allt vetemjöl special. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper från bunken. Den ska inte klibba fast vid dina fingrar men ändå känns lite kladdig på ytan. Tillsätt ev mer mjöl för att uppnå önskad konsistens. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under plastfolie.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar. Smörj två avlånga bakformar. Forma sedan degdelarna till avlånga limpor och lägg i formarna. Täck med handduk eller folie och låt jäsa ca 30 minuter till.

Under tiden värmer du ugnen till 175°C. Grädda sedan de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är klara när innertemperaturen är ca 95°C eller när limporna känns ihåliga om du knackar på dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar