torsdag 31 oktober 2013

Varmrökt lax med fänkålsslaw på rågbröd

Det här är en rätt som jag lagade till i somras men som legat i glömska. Hur man kan glömma en så här god och lättlagad rätt är ett mysterium, men jag är glad att den kommit fram ur sina gömmor och in på bloggen. Du kan åstadkomma rätten på 10 minuter och det är en underbar lunchrätt eller del av en smörrebrödsmiddag. Om du gör väldigt små portioner är det inte ett dumt alternativ som drinktilltugg heller. Byt ut fänkålen mot lätt förvälld blomkål och rödlöken mot gräslök, så har du ännu en variant. Inspirationen kommer från Allt om mat, men i vanlig ordning har jag inte följt deras recept.


Varmrökt lax med fänkålsslaw på rågbröd

4 portioner

1 fänkålsstånd
1 syrligt äpple
0,5 rödlök
1 dl turkisk yoghurt
1-2 msk majonnäs
salt, svartpeppar, citronsaft

200 g varmrökt lax
8 skivor grovt rågbröd eller pumpernickel

blandad sallad och 4 citronklyftor

Skiva fänkålen riktigt tunt. Kärna ur äpplet och skär det in tunna klyftor med skalet kvar på. Finhacka rödlöken. Blanda fänkål, äpple, lök, yoghurt och majonnäs i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Snåla inte med svartpepparn.

Lägg en generös klick fänkålsslaw på hälften av rågbrödet. Lägg en bit varmrökt lax på varje smörgås. Dela resterande bröd i trianglar och lägg dekorativt upp mot smörgåsen. Toppa med citron och ev en liten dillvippa. Servera med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar