söndag 27 oktober 2013

Tigerkaka

Så var det dags för ännu ett klassiskt svenskt bakverk, nämligen tigerkakan. Den brukar gå hem hos både barn och vuxna och i skrivande stund svalnar just en sådan goding som smaksatts lite extra med apelsinskal och apelsinsaft. Det ger den en lite vintrig ton och fungerar bra på adventsfikan. Tigerkakan blir extra god om man bröar formen med kokosflingor, testa gärna det.

Tigerkaka

1 kaka

2 ägg
2,5 dl strösocker
50 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao

smör och kokos till formen

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggtoddyn. Rör försiktigt med en slickepott tills smeten är jämn. 

Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna en vackert mönstrad sådan. Häll 2/3 av smeten i formen. Sikta ner kakao i den kvarvarande tredjedelen. Ta den större mängden för en kraftig chokladsmak. Ringla sedan smeten över den andra smeten i formen. Tag en kniv och dra försiktigt några gånger genom smeten för att marmorera kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan känns helt torr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar