fredag 25 oktober 2013

Kors i taket! Ett inlägg! Eller hur man bakar den godaste sirapslimpan.

Så kommer det ett livstecken från den där matbloggaren som varit så tyst på sistone. Inga inlägg, inga veckomenyer på Facebook. Har hon gett upp helt? Nej, det har jag inte även om jag stundtals har undrat om jag varit "slut som artist" när jag helt sonika bytt middagen mot en tallrik havregrynsgröt. Jag har lagat mat, oftast med god variation och jag har testat en del nya recept men glädjen till maten har lite hamnat i skymundan. Jag ser ett tydligt samband med graviditeten och hur det då helt plötsligt är okej att kommentera vad jag äter och hur jag ser ut. Listor med saker jag inte får äta, listor med saker jag bör äta, peppande tillrop från barnmorskan om min ringa viktuppgång, sen tillsägningar om att äta mer. Jag får mestadels höra att jag måste äta mer, vilket är svårt med en bebis som även nu i slutskedet envisas med att ligga med huvud och överkropp över min magsäck och ta allt utrymme. Jag ogillar hur matfokuset skiftat till att förknippas med tvång och hur kul är det då att försöka inspirera andra till rolig matlagning?
Idag gör jag i alla fall ett försök och utan några som helst löften, hoppas jag att även i framtiden orkar med lite inspirerande blogginlägg. Vi börjar med en svensk klassiker: sirapslimpan.

Sirapslimpa

2 stycken

50 g jäst
6 dl mjölk
0,5 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1,5 tsk salt
ca 1 kg rågsikt

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, sirap och 2/3 av rågsikten. Arbeta samman för hand eller i degblandare. Tillsätt sedan saltet och ytterligare rågsikt och arbeta till en smidig deg. Degen ska när den är färdigarbetad kännas ganska tung men smidig och inte klibba fast vid fingrarna. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs för att uppnå den konsistensen. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter till dubbel storlek.

Tag upp den jästa degen på mjölat bakbord. Om du gjort degen i degblandare, behöver du knappast knåda den alls. Om du gjort degen för hand, är det bra om att knåda lite och känna efter att du har en riktigt smidig deg. Dela degen i 2 halvor och forma fina, släta limpor. Lägg på bakpappersklädd plåt och täck med bakhandduk. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Grädda de färdigjästa limporna i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter. Testa om brödet är klart med en termometer som ska visa ca 95°C eller genom att knacka på limpans botten. Den ska låta ihålig. Ta ur limporna ur ugnen. Pensla med lite smält smör eller sirap utblandad i vatten. Njut den första skivan ljummen med bara lite smör på och gläds åt att du för det svenska matarvet vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar