måndag 19 augusti 2013

Frusen cheesecake med hallon- och vinbärscoulis

Efter en indisk temavecka, kan det vara på sin plats med en god och enkel dessert. En svalkande sådan som skulle passa utmärkt efter en indisk middag. Den är väldigt enkel att göra och med en syrlig coulis, är detta en perfekt sensommardessert.

Frusen cheesecake med hallon- och vinbärscoulis

1 form à 26 cm eller 2 små formar

6 st digestivekex
3 ägg
3 dl vispgrädde
200 g naturell färskost, t ex Philadelphia
1 vaniljstång
1 dl strösocker
1 dl råsocker

2 dl röda vinbär
1 dl hallon
3 msk socker

smör till formarna

Krossa kexen fint med mortel eller i matberedare.

Separera äggen i gulor och vitor i två olika bunkar. Häll upp grädden i en tredje bunke. Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum. Gå vidare och vispa grädden riktigt fluffig. Tillsätt råsocker, strösocker och skrapet från vaniljstången till äggulorna. Vispa riktigt pösigt. Vispa sedan ner färskosten.

Vänd samman äggvitor och grädde i en av bunkarna. Vänd sedan ner äggtoddyn och blanda försiktigt med en slickepott. Vänd runt blandningen utan att röra för mycket för att behålla så mycket av den invispade luften som möjligt.

Smörj formen med lite smör, så lite som möjligt för att täcka kanterna. Strö över generöst med krossat kex, se till att det blir ett tjockt lager i botten. Häll över smeten. Täck med plastfolie och lägg i frysen. Det tar minst 4 timmar att frysa den. Tag upp den 10-15 minuter före servering så att den hinner tina lagom mycket.

Så till coulisen. Lägg bären och sockret i en kastrull och låt sjuda tills bären kokat sönder. Smaka av, den ska ha en rejäl syra. Passera bärsåsen genom en fin sil (chinoise) till en helt slät sås. Ställ kallt i väntan på servering.

Vid servering hälls bärsåsen över kakan. Dekorera gärna med färska bär, t ex orepade vinbär.

Ursprungsreceptet kommer från bloggen Helt underbart men jag har i vanlig ordning gjort lite ändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar