söndag 4 augusti 2013

Seg vinbärskaka med hallon och vit choklad

Jag vet inte om ni likt jag, hamstrar bär i frysen för det "är ju så bra att ha". Och varje sommar hastkokar jag sylt på förra årets bär för att ha plats med årets skörd. I år har jag en liten annan syn på det hela. Jag plockar inte mer hemma hos svärföräldrarna än vad jag faktiskt gör av med. Hittills har det blivit några liter röda vinbär och knappt 2 liter hallon. Hallonen har ätits i frukostyoghurten och som sommardessert med mjölk och en näve hamnade i den här goda kakan tillsammans med en del av vinbären. Jag mutade snickarna med en varsin bit av den här kakan och de blev mer än nöjda. Pröva ni också, ni kommer inte att bli besvikna!


Seg vinbärskaka med hallon och vit choklad

1 kaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl röda vinbär
1 dl hallon
2 msk hackad vit choklad

smör, ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175°C. Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa lite till. Rör ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker med en sked. Smörj och bröa en bakform med avtagbara kanter. Klicka ut smeten i formen och tryck ut den med fuktade händer. Strö över vinbär och hallon och tryck till dem lätt. Strö över vit choklad och sätt in kakan i ugnen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska ha fin färg men vara på gränsen till kladdig i mitten.

Dekorera med vinbärskvistar och pudra över florsocker. Servera som den är eller med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar