fredag 16 augusti 2013

Zucchini stir fry

Den indiska hyllningskavalkaden fortsätter och idag är det en mustig vegetarisk rätt som presenteras. Den fungerar utmärkt som ensamrätt, då med naanbröd och den är väldigt god som sidorätt. Passa på nu när zucchinin är riktigt fin och prisvärd.





Zucchini stir fry

4 portioner som sidorätt, 2 portioner som ensamrätt

1 stor zucchini
1 liten gul lök
1 stor kvisttomat
1 tumstor bit färsk ingefära
1 liten röd chili
1 liten grön chili
1 vitlöksklyfta
1 tsk senapsfrön (helst svarta eller bruna)
1 tsk hel koriander
0,5 tsk bockhornsklöver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
1 kruka färsk koriander
salt
smör eller olja till stekning

Skär zucchinin i halvmånar. Finhacka löken, tomaten, ingefäran, vitlöken och chilin. Stöt senapsfrön, koriander och bockhornsklöver till ett fint pulver i mortel.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt generöst med smör eller olja. Häll de torra kryddorna i fettet och låt dem fräsa någon minut. De får inte brännas! Tillsätt ingefära, chili, vitlök och lök och låt allt bli mjukt med en få färg. Rör sedan ner tomaten och låt detta fräsa till en mjuk blandning.

Tillsätt zucchinin och rör om ordentligt. Låt den stekas i kryddorna tills den börjar mjukna något. Tillsätt då den färska koriandern och smaksätt med salt. Rätten är klar när zucchinin är mjuk men inte svampig.

2 kommentarer:

  1. Å vad gott! Perfekt, jag får massor med zucchini i trädgården.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag verkligen att du ska testa den här rätten. Lite annorlunda zucchinirätt jämfört med vad vi brukar äta hemma hos oss.

      Radera