onsdag 14 augusti 2013

Chicken Korma

Jag har någon gång tidigare på bloggen pratat om att inte bli avskräckt från indisk matlagning, bara för att det är många kryddor i rätterna. Det kan verka dyrt, omständigt och onödigt, men jag lovar att det är en god investering. Följande kryddor använder jag i stort sett i alla indiska rätter jag lagar; färsk chili, färsk ingefära, vitlök, spiskummin, gurkmeja, torkad koriander och garam masala. Det är en bra grund och har man detta hemma, kommer man riktigt långt. Lägger du till kanel, kryddnejlika, kardemumma, senapsfrön och bockhornsklöver, kan du ta ut svängarna rejält. Jag har haft turen att få kryddor köpta i Indien och Nepal och har därför en mängd olika masalas för kyckling, lamm, vegetariska rätter, linsgrytor och kryddat ris. Det är en lyx och i de fall då jag använder sådan kryddning, ger jag i recepten förslag på ersättning som du kan hitta i kryddhyllan i din mataffär.

Idag kommer receptet på den godaste kycklingcurryn jag någonsin lagat. Cashewnötterna i rätten både reder såsen och ger en fantastisk krämighet och russinen ger en sötma som är svår att ersätta med socker. Kom ihåg det här receptet när det kommer en regnig dag och du vill ha något mustigt som värmer ända in i själen.






Chicken Korma

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
1liten röd chili
1 liten grön chili
1 tumstor bit färsk ingefära
1 stor vitlökslyfta
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1,5 dl cashewnötter
1 dl russin, gärna sultanrussin
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 dl grädde
3 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk koriander
salt
smör eller olja att steka i

Finhacka chilin, ingefäran, vitlöken och den gula löken. Finhacka russinen och mixa nötterna till ett mjöl. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt generöst med stekfett. Detta förhindrar att kryddorna bränns. Tillsätt de torra kryddorna och rosta dem i någon minut under omrörning. Låt dem inte brännas. Tillsätt chili, vitlök, ingefära, russin och gul lök och låt detta svettas, det ska inte få färg. Låt sedan tomatpurén landa i grytan och rör om ordentligt.

Tillsätt vatten, grädde och yoghurt och blanda väl. Rör ner cashewmjölet och sänk värmen så att såsen bara sjuder. Smaka av med lite salt. Ev behövs lite mer kryddor för att åstadkomma rätt mustighet. Öka då mängden garam masala och lägg till lite torkad koriander och spiskummin. När såsen smakar bra, lägger du ner kycklingen, skuren i 4-5 bitar per filé. Låt sjuda i 20-25 minuter, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ner finhackad koriander. Servera med ris, raita och ev naanbröd. Det är också jättegott med någon sidorätt såsom till exempel zucchini stir fry, vars recept kommer på fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar