söndag 18 augusti 2013

Det godaste naanbrödet

Så kommer då det sista indiska receptet i denna lilla temavecka. Naanbröd. Jag publicerade ett recept för 1,5 år sedan och tyckte då att det var det bästa brödet jag lyckats baka. Nu har jag testat ytterligare några recept och det som står här nedan, är faktiskt ännu bättre. Saftigare, bättre uppsugningsförmåga och lite lagom svampigt. Dessutom är hållbarheten bättre och det smakar lika gott nästa dag till matlådan. Någon tandooriugn behövs inte, däremot en baksten eller en riktigt het ugnsplåt. Någon bild på brödet har jag tyvärr inte. Tack till kocken Anders Levén som publicerat originalreceptet på recept.nu.


Naanbröd

6 bröd

7,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt
1 ägg
12,5 g jäst
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk socker
2 msk olja

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en jämn och smidig deg, gärna i degblandare. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

Lägg in en baksten eller en bakplåt i mitten av ugnen och värm ugnen till högsta temperatur, gärna med varmluft.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 6 bitar och forma till jämnstora, droppformade bröd med ca 1 cm tjocklek. Låt jäsa 20 minuter under bakduk.

Grädda bröden 2 och 2 i några minuter tills bröden börjar få bruna fläckar. Passa noga, då det går fort för dem att brännas. Svep in dem i handduk eller aluminiumfolie i väntan på servering. Dessa bröd går utmärkt att frysa.


3 kommentarer:

 1. Nej, nu bara måste jag laga indiskt!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst känns det så! Mer indiskt åt folket!

   Radera
 2. Har letat och provat säkert 20 olika recept och äntligen är letandet över! 1000 tack för detta :)

  SvaraRadera