lördag 2 november 2013

Plommonspäckad kotlettrad

Det finns maträtter som vi i vår familj kallar för mammamat. Mat som påminner om mammas helgstekar och långkokta grytor, rätter som ska serveras med kokt potatis, kokta grönsaker och sås. Mat som känns välbekant, trygg och som ger en varm känsla i magen på fler sätt än bara från själva matens temperatur. Det här är en sådan rätt. Och det är fantastiskt att så mycket smak och sentimental värmekan komma från en rätt som kräver en minimal arbetsinsats i köket. Det här en klassisk söndagsmiddag och en perfekt allhelgonarätt!


Plommonspäckad kotlettrad med gräddsås

4 portioner

500-600 g benfri fläskkotlettrad
6 kärnfria katrinplommon
1 tsk torkad ingefära
1 tsk salt
1-2 krm malen vitpeppar
smör eller olja att steka i

Sås:
stekskyn från fläskköttet
1-2 dl vatten
ev 1-2 tsk konc kalvfond
1 tsk kinsesisk soja
0,5-1 dl grädde
1 tsk svartvinbärsgelé
salt, peppar, ev redning

kokt potatis, kokta grönsaker såsom morötter, broccoli, blomkål och äppelmos

Sätt ugnen på 175°C. Putsa fläskköttet från överflödigt fett. Ta inte bort allt fett, det ger god smak till stekskyn, men centimetervis av fett är inte nödvändigt att ha kvar. Skär tolv små skåror i fläsket, 6 på varje långsida. Dela katrinplommonen i halvor och stoppa in i skårorna. Klappa in torkad ingefära, salt och peppar i fläsket.

Hetta upp en stekpanna och tillsätt stekfett. Bryn fläsket runtom tills det får fin och relativt kraftig stekyta. Detta ger en god smak. Lägg sedan fläskköttet i en ugnsfast form som helst ska vara bara något större än själva köttbiten. Täck sedan formen med aluminiumfolie och avsluta med att stoppa en stektermometer mitt i den tjockaste delen av köttbiten. Ställ in i ugnen och låt stå tills innertemperaturen uppnått ca 75°C. (Normalt sett kan jag tänka mig ännu lite lägre temperatur på en sådan här styckdel, då jag egentligen gillar fläsket skiftande lite lätt åt rosa. Men med bulle i ugnen, ska köttet vara genomstekt och vid 75°C är det just det men fortfarande saftigt.) I vår ugn tog detta ca 50 minuter.

Tag upp köttet och låt det vila insvept i folie. Sila av stekskyn från formen och häll ner den i en kastrull eller sauteuse. Om det är alltför liten mängd, tillsätt vatten och kalvfond. Om fläsket släppt mycket vätska, kan det räcka att ev krydda upp med några droppar fond. Tillsätt soja och grädde och koka upp. Tillsätt sedan gelé och smaka av med salt och peppar. Red ev såsen med lite Maizena eller toppredning.

Skär upp kotlettraden i centimetertjocka skivor. Servera med kokt potatis, kokta grönsaker, sås och en generös klick gott äppelmos.

Det går att göra motsvarande rätt med hel fläskkarré eller skinkstek också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar