fredag 8 november 2013

Indonesisk fläskfilégryta med broccolisallad

Det sägs att man har kunnat bevisa att bebisar känner igen smaker från när de låg inne i magen och delade mammans blodcirkulation via navelsträngen. De uppskattar mest söta smaker men ska tydligen kunna känna skillnad på många olika komponenter. Dessa känner de sedan igen i bröstmjölken och i sina smakportioner. Jag tycker att detta låter alldeles fantastiskt och jag undrar hur man lyckats bevisa det. Men det gläder mig för att då kommer vårt lilla Pyre att gilla mat med mycket chili och ingefära, koriander och tamarindsmak för det har vi ätit mycket av de sista 8 månaderna. Den här rätten är ett bra exempel på sådan mat.






Indonesisk fläskfilé med broccolisallad

 4 portioner

500 g fläskfilé
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk sambal oelek
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk fisksås
0,75 dl olja (raps eller jordnöt)
3 msk tamarindjuice
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk råsocker
2 salladslökar

Broccolisallad:
1 broccolistånd
1 näve sockerärter
1 röd paprika
3 salladslökar
1 näve jordnötter

2 msk jordnötsolja
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 liten finhackad röd chili
2 msk kokos
saften från 1 lime

Vi börjar med grytan och dess kryddpasta. Lägg sambal oelek, lök, vitlök, olja och fisksås i en matberedare. Mixa till en slät pasta. Hetta upp en kastrull eller sauteuse och fräs pastan i några minuter under noggrann omrörning. Låt den inte brännas. Den kommer kunna skära sig men det gör inget. Sänk värmen till låg värme och tillsätt tamarindjuice, salt, socker och peppar. Låt sjuda några minuter. Häll sedan över hela kryddpastan i en bunke.

Under tiden som kryddpastan svalnar, förbereds salladen. Skölj broccolin och skär den i små buketter. Strimla sockerärterna och paprikan. Grovhacka salladslökarna och jordnötterna. Lägg i en skål. Blanda olja, finhackad vitlök, ingefära, chili, kokos och limesaft. Smaka ev av med lite salt. Häll över grönsakerna och massera in dressingen i grönsakerna, framför allt i broccolin.

Putsa fläskfilén och skiva eller strimla den tunt. Lägg ner fläskfilén i kryddpastan och rör om ordentligt. Hetta upp en stekpanna eller wokpanna och tillsätt lite stekfett. Stek fläskfilén hastigt i två omgångar. Allt kött ska bli lätt brynt. Lägg ner allt kött i pannan, tillsätt kokosmjölken och koka upp. Låt sjuda ca 5 minuter. Smaka av med mer salt eller peppar om så behövs. Servera grytan med broccolisalladen och kokt ris. Strö finhackad salladslök över grytan vid servering.

Receptet på grytan och salladen kommer från "Den stora asiatiska kokboken" men då jag hade svårt att få tag räkpasta och hade ont om färsk chili hemma, har jag ändrat i receptet på grytan. Salladsreceptet har också anpassats efter vårt kylskåpsinnehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar