onsdag 6 november 2013

Äppelmuffins med kardemumma och brynt smör

Det här är ett gudomligt gott recept på saftiga muffins som håller sig saftiga länge. Detta tack vare de rivna äpplena i smeten. Ursprungsreceptet kommer från boken "Äppelkakor" av Ann-Kristin Hallgren, men jag har gjort rätt många justeringar i receptet så det finns bara några likheter med originalet. Varför dessa ständiga ändringar, undrar ni? Jag har väldigt svårt att följa recept och om jag ser minsta chans till att optimera ett recept till de smaker vi gillar, så tar jag den. Här blev det en riktig fullträff och som jag ser det är detta muffins som passar in på vilket novemberkalas eller kommande glöggmys som helst.


Äppelmuffins med kardemumma och brynt smör

12 stycken

100 g brynt smör
1 dl råsocker
1 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
1,5 dl turkisk yoghurt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 tsk nystött kardemumma
2,5 dl grovrivet äpple (helst skalat)

pärlsocker eller råsocker till topping

Sätt ugnen på 225°C. Vispa det brynta smöret tillsammans med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en riktigt luftig smet. Rör sedan ner yoghurten och äpplet och blanda väl. Blanda vetemjöl, kardemumma, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke. Rör sedan ner detta i äggblandningen. Blanda väl utan att slå undan all luft i smeten. 

Sätt muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna till 2/3. Toppa med pärlsocker eller råsocker (eller varför inte en kombination). Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. De ska ha fått fin färg och kännas torra på provsticka.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar