måndag 4 november 2013

Laxpudding

Fördelen med att ha veckomenyer är många. Man minimerar vardagsstressen genom att veta varje dag vad man ska laga, man handlar en, kanske två gånger i veckan och det går att planera vissa moment för att förkorta tillagningstiden. Som med den här rätten till exempel. Dagen efter att vi åt plommonspäckad kotlettrad med kokt potatis, hade vi planerat för laxpudding. Alltså kokade jag extra mycket potatis dagen före för att slippa det momentet på måndagen. Laxpudding kan man göra på rå potatis och rå lax, men den här varianten går mycket fortare att göra och hinns då med på en vardag. Så tänk på den här rätten nästa gång du har potatisrester i kylen. Det är en riktigt god och mättande rätt som inte kostar många kronor och som blir till goda lunchlådor.






Laxpudding

4-6 portioner

15 normalstora, kokta potatisar
200 g rimmad, kallrökt eller gravad lax i skivor
10 cm purjolök
0,5 knippe färsk dill
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde av valfri fetthalt
salt, peppar

Sätt ugnen på 200°C. Skiva den kokta potatisen så tunt som möjligt. Strimla laxen och purjolöken. Finhacka dillen och blanda den med purjolöken. Varva potatis, lax och lök- och dillblandning i en ugnsfast, smord gratängform. Salta på varje lager potatis. Avsluta med ett lager potatis. Vispa sedan ihop ägg, mjölk, grädde, en liten nypa salt och lite nymalen peppar. Häll över äggstanningen och ställ in formen i ugnen. Låt grädda tills den fått fin färg på ytan och äggstanningen har stannat. Detta tar ca 30-45 minuter beroende på hur stor form man använt.

Servera laxpuddingen med skirat smör, gröna ärter och citron.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar