söndag 10 november 2013

Vanilj- och kolaflätor med toscatäcke

Jag har hört av vänner och bekanta att det är en god idé att fylla frysen med fikabröd och matlådor inför ankomsten av en ny familjemedlem. Fikabrödet för alla som vill komma och hälsa på underverket, matlådorna för att man själv är så trött att man bara inte orkar laga mat. Så jag har börjat förbereda just detta och bakar 1-2 gånger i veckan och gör extra stora satser av grytor och långkok. Nu låter jag överdrivet präktig och förnuftig, men jag har väldigt kloka vänner. Problemet är bara när man bakar något som man tycker blir ett mästerverk. Inte kan man bara låta godsakerna ligga i frysen. Det här är ett bra exempel på det. Jag tror inte att det kommer finnas en smula kvar till de som kommer på bebisfika, för detta bakverk är försvinnande gott. Prova du också!


Vanilj- och kolaflätor med toscatäcke

4 stycken

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
2 tsk nystött kardemumma
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
150 g smör
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:

50 g finriven mandelmassa
100 g smör
0,75 dl råsocker
0,5 dl muscovadosocker
1 msk vaniljsocker

Toscasmet:

75 g smör
75 g mandelspån
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

uppvispat ägg

Lös jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägget, sockret, ägget, kardemumman och vaniljsockret. Tillsätt sedan drygt hälften av mjölet och arbeta i degblandare till en jämn deg. Tillsätt sedan saltet, smöret som ska vara riktigt mjukt och några deciliter till av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och blank, lossnar från bunkens kanter och klibbar inte fast vid dina fingrar. Totala tiden som degen bör bearbetas i maskin bör vara minst 5 minuter.
Låt jäsa under bakduk tills degen jäst till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar, för mig brukar det räcka med 2 timmar.

Under tiden som degen jäser, gör man fyllningen. Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Den ska smaka riktigt mycket kola.

När degen är färdigjäst, är det dags för utbakning. Knåda degen lätt med lite mjöl om den är lite kladdig. Dela i fyra delar och kavla ut den ena delen till en stor rektangel. Bred en fjärdedel av fyllningen på den mittersta tredjedelen i rektangelns längsriktning. Skär sneda remsor i de återstående 2 tredjedelarna och vik sedan in remsorna över fyllningen så att det bildas ett flätat mönster. Upprepa med de övriga 3 degdelarna. Lägg på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under handduk i 20-30 minuter.

När flätorna jäser, görs toscasmeten. Smält smöret och vispa ner socker, sirap, mjöl och mjölk. Ge smeten ett uppkok och låt sedan sjuda en minut. Rör ner mandelspånen. 

Sätt ugnen på 200°C. När flätorna jäst, klickas toscasmeten ut på dem och breds försiktigt över dem. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda flätorna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. De ska ha fått fin färg utan att toscasmeten har bränts. Låt svalna på galler och njut med en kopp kaffe eller ännu hellre ett stort glas kall mjölk.

1 kommentar: