tisdag 12 november 2013

Valnötsbröd med äppelmos

Så kommer ännu ett recept på bröd. Det finns så mycket avslappning i ett brödbak, tycker jag och det är anledning till att jag bakar upp till flera gånger i veckan. Det ger mig positiv energi! Det skämmer också bort mig och maken rejält, då nästan allt bröd vi har ätit det senaste halvåret har varit hembakat. Det här brödet är saftigt och har en fin sötma från äppelmos, lite stuns från dinkel och rågmjöl och en härlig smak och konsistens från valnötter. Det innehåller inte ens en gnutta surdeg, så ni har inget att skylla på. Baka det här brödet inför helgen och ni kommer älska det!


Valnötsbröd med äppelmos

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten
1,5 dl äppelmos, gärna ett syrligt
2 dl valnötter
0,5 dl rapsolja
1,5 tsk salt
1 dl fint rågmjöl
4 dl sinkelsikt
9 dl vetemjöl special

Värm vattnet till ca 37°C. Lös jästen i lite av vattnet. Hacka eller mixa valnötterna så att vissa blir riktigt finhackade, andra lite grövre. Rör ner äppelmos, rapsolja, valnötter och salt i degen. Tillsätt rågmjöl, dinkelsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare i ca 5 minuter. Tillsätt lite mer mjöl om så behövs för en smidig deg. Degen ska kännas fuktig utan att klibba vid fingrarna. Låt jäsa under plastfolie i ca 30 minuter till dubbel storlek.

Lägg en baksten eller en plåt i ugnen och sätt ugnen på 250°C varmluft, 265°C om du inte har varmluftsfunktion. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 2 delar och forma till runda bröd. Låt jäsa under bakduk eller allra helst i runda, mjölade jäskorgar i ca 30 minuter.

Efter den andra jäsningen skickas bröden in på bakstenen eller plåten. Sänk värmen direkt till 200° C varmluft. Efter 15 minuter sänks temperaturen ytterligare till 175°C och bröden gräddas i  ca 15 minuter till.  Total gräddningstid blir ca 30 minuter eller tills bröden har nått en innertemperatur av 96°C.

Låt svalna på bakgaller.2 kommentarer:

  1. Jag har bakat bröd som en tok (jämförelsevis iallfall, bakade knappt bröd alls förut) den senaste tiden! Det är som meditation. Och sen är det ju så vansinnigt mycket godare än köpebröd.
    Äpplemos har jag ju frysen också, så detta brödet låter som det passar mig.

    SvaraRadera
  2. Äppelmos i bröd - låter som om det kan bli saftigt och gott!

    SvaraRadera