tisdag 18 mars 2014

Lax med spenat och ädelostsås

Jag fick frågan på Facebook om jag verkligen har tid att laga mat och njuta av den nu när vi har en bebis i familjen. Svaret blev att jag hinner göra lite mer avancerad mat på helgen och att jag oftast äter maten sval med ena foten på babysittern. Det är kanske inte optimalt men det verkar göra susen för vikten... Kall mat är inte så god som varm mat och man orkar inte värma maten i micron hur många gånger som helst. Dagens rätt var en sådan där rätt som jag sett fram emot länge och lagt ner ca 45 minuter på att laga. När det var dags att äta, var Winston hungrig. Så jag fick amma och det fanns inte tid att fotografera maten, vare sig varm eller kall. Ni får helt enkelt tro mig, trots bristen på bildbevis. Spenaten gör att rätten känns riktigt krämig och god, ädelosten ger en fin sälta och gifter sig fint med laxen. Servera med pressad potatis och en blandad sallad och ni har en riktigt läcker fiskrätt som passar både till vardags och på helgen.

Lax med spenat och ädelostsås

4 portioner

4 portionsbitar av laxfilé, skinn- och benfri
500 g hackad spenat (fryst går alldeles utmärkt och är ett prisvärt alternativ)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
100 g ädelost
2 dl grädde av valfri fetthalt
2 dl mjölk
0,5 fiskbuljongtärning eller motsvarande mängd koncentrerad fiskfond
1 tsk smör
2 tsk vetemjöl
salt, peppar

Sätt ugnen på 225°C. Finhacka löken och vitlöken. Fräs i lite matfett tills löken mjuknar men ej får färg. Tillsätt spenaten och låt fräsa några minuter på medelhög värme. Lägg sedan hälften av spenaten i botten av en ugnsfast form. Lägg laxbitarna ovanpå spenaten och salta och peppra.

Häll grädden och mjölken i en kastrull eller sauteuse. Tillsätt fiskfonden. Koka upp. Sänk sedan värmen så att såsen sjuder. Tillsätt osten och låt den smälta. Såsen ska inte koka. Smaka av med salt och peppar. Blanda sedan smöret och mjölet till en pasta och tillsätt till såsen. Låt sjuda tills såsen reder sig något. Häll sedan såsen över den resterande spenaten och rör om. Skär paprikan i små tärningar och tillsätt till spenat- och ostsåsen. Häll sedan allt över laxen. Sätt in formen i ugnen och låt stå tills laxen är genomkokt. Detta tar 20-25 minuter beroende på laxens tjocklek.

Servera med pressad potatis och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar