torsdag 20 mars 2014

Skrädmjölsdrömmar

Mitt värmländska arv är inte särskilt tydligt, tyvärr. Min dialekt är nästan helt försvunnen efter drygt 13 år i Göteborg och jag lagar aldrig landskapsrätten nävgröt med fläsk. Men det är få landskap som föder sådana lokalpatrioter som Värmland. Om två främmande värmlänningar möts i ett annat landskap, kan man slå vad om de fattar tycke för varandra med en gång. Och jag har mer än gång stolt proklamerat att den och den personen är värmlänning. Eller gift med en värmlänning. Eller har sommarstuga i Värmland. Och på helgens dop lät jag värmlänningen komma fram och jag bjöd på skrädmjölsdrömmar, dvs drömmar bakade på skrädmjöl från Stöpafors i Värmland och grunden till nävgröten. Ett fullkornsmjöl på vedugnsrostad havre som malts till mjöl och som funkar jättebra i både matbröd och i söta bakverk. I det här fallet fick vi en småkaka med lite mustigare smak än vanligt och i mitt tycke en riktig höjdare.
 Skrädmjölsdrömmar

40 stycken

75 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl neutral olja såsom rapsolja, solrosolja
0,5 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker
1, 25 dl skrädmjöl
1,25-1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150°C. Rör smör och socker riktigt poröst. Tillsätt sedan oljan och rör till en pösig smet. Blanda ner de torra ingredienserna och avsluta med så mycket vetemjöl att du får en formbar deg som inte känns alltför fast.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 20 bitar och rulla till runda bollar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Kakorna ska ha flutit ut, spruckit vackert och antagit en lätt gyllene färg. Undvik att andas in luften från ugnen när du öppnar ugnsluckan, den är påtagligt frän av hjorthornssalt.

Låt kakorna svalna och lägg sedan i en tät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar