söndag 10 maj 2009

Goda småkakor

I fredags var det sambons tur att bjuda på fredagsfika på jobbet. Överdrivet snäll som jag stundtals kan vara, erbjöd jag mig att baka småkakor i stora kvantiteter till denna fikastund. Det blev hallongrottor, chokladsnitt och kolakakor. Kolakakorna har jag bakat i många år och är mina syskonbarns favoriter. De försvinner i snabb takt från kakfatet, så jag rekommenderar att ni gör dubbel sats redan från början.
Testa gärna mina småkakor inför sommarens saftkalas på balkongen, i bersån eller i parken. Själv funderar jag på att bjuda in vänninorna på ett klassiskt kafferep med grovdoppa, mjuka kakor, småkakor och en tårta. Jag måste bara hinna få till allt. Tills vidare njuter vi av överblivna kakrester och det är inte heller helt fel.

Hallongrottor

40 st

200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl kokmarsànpulver
3½ dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
hallonsylt

Rör smör och socker ganska pösigt. Blanda i de torra ingredienserna och tag upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut till en längd och dela i 40 bitar.
Rulla till små bollar och lägg dem i små kakformar. Gör en liten grop i var kaka och lägg en klick sylt i varje grop.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Låt svalna, så stelnar de till rätt konsistens.


Kolakakor

Ca 40 st

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vanilj- eller vanillinsocker
1 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Värm ugnen till 175°C.
Rör rumsvarmt fett och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap och mjöl, blandat med bakpulver. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i 3 delar och rulla till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem en klädd plåt och platta till dem lite. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna är ljusbruna, ca 10-12 minuter. Skär längderna medan de är varma i sneda kakor, ca 2½ cm breda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar