tisdag 19 maj 2009

Söndagsmiddag och andra middagar

Under helgen som gick, lagade jag inte en endaste middag. Nästan så jag skäms, men det var faktiskt så att vi blev bjudna på middag på fredagen och lördagen och på söndagen skulle vi fira att sambon och kompisen sprungit Göteborgsvarvet och detta firades med middag på restaurang.
Vad har vi ätit för gott då? Fredagens middag bestod av grillat lamm (bitar av stek) med klyftpotatis och sallad. Väldigt gott och lite annorlunda. Jag är inte van vid att grilla lamm. På lördagen bjöds vi på grillad öring med kokt potatis, sallad och mimosasallad. Rabarber- och jordgubbspaj till efterrätt. Sällskapet var det samma båda kvällarna dvs svärföräldrarna och sambons två bröder och den ena broderns familj. Alltid lika trevligt!
På söndagen åt vi söndagsmiddag på Tonys på Vasagatan i Göteborg. Vi äter där ibland och jag har aldrig blivit besviken. Det brukar vara fantastisk mat, generösa portioner och ypperlig service. Detsamma gällde även denna gång, om något små portioner. Jag var den enda i sällskapet som blev mätt och då inte så där vedervärdigt mätt som man kan vara efter ett restaurangbesök utan mest riktigt behagligt mätt. Det första som landade på bordet var en tallrik med capresesallad eller snarare tunna tomatskivor med en smakrik röra av mozzarella, rödlök, basilika och balsamvinägrett. Riktigt välsmakande och snyggt upplagt men kanske i minsta lagat för att klassas som en förrätt. Som varmrätt serverades en bit stekt lax, färskpotatis som sannolikt också varit nere i stekpannan för att få lite färg, svartrötter, rucola och en ljuvligt mild och krämig pepparrotskräm. En välkompanjerad rätt där just den lilla knapriga ytan på potatisen höjde rätten ytterligare. Efterrätten bestod av en liten bit pannacotta smaksatt med cappuccino. På tallriken fanns också en seg kaffesirap och en liten klick syrlig bärkompott (jag gissar på hallon och björnbär). Alla dessa rätter för blott 99 riksdaler. Kanske inte tillräckligt med mat på tallriken för att mätta en hungrig karl, men man får ju vad man betalar för och jag tycker ändå att detta var riktigt prisvärt. Servicen var utmärkt, åtminstone till en början men det dröjde lite väl länge efter desserten för att bli tilltittade. Minus i kanten för att gästen själv måste lämna uteserveringen för att påkalla uppmärksamhet och begära notan.
Hur ska man sammanfatta detta då? Jo, prova gärna Tonys söndagsmiddag, men undvik att vara vrålhungrig innan middagen börjar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar