torsdag 11 mars 2010

Drömmar

I skrivande stund håller jag på med ett storbak inför makens fredagsfika på jobbet. Ja, jag är en hängiven hustru men framför allt en hängiven bakerska. Om jag hade hatat att baka, hade han bestämt fått köpa fikabröd. Det luktar lite suspekt i köket av hjorthornsalt och efter en fin pust när påsen av saltet öppnades, så öppnades även varenda liten bihåla jag har.
Drömmar är det som gräddas just nu. Daimcookies väntar på att gräddas. Och jag äter ju inte sötsaker till vardags, så något smakprov blir det inte heller. Mitt recept på drömmar kommer från min mor och det har aldrig misslyckats. Jag rekommenderar ändå att man gräddar en provkaka innan hela satsen åker in i ugnen. Dessa drömmar är spröda, luftiga och alldeles ljuvliga, precis som en god dröm ska vara.

Drömmar

50 st

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl neutral olja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl

Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget och rör om ordentligt. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl. Den mindre mängden mjöl brukar räcka.
Rulla ut degen i 2 smala längder på ett lätt mjölat bakbord. dela i jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bollar. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ca 25 stycken per plåt är lagom för att ge lite avstånd för kakorna att spricka upp lite.
Grädda mitt i ugnen i 150°C ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Kakorna går utmärkt att frysa.

1 kommentar:

  1. Vilken karaktär du har som genomför ett storbak utan att smaka! Jag äter inte heller onyttigt i veckorna, eller meningen är ivf att jag inte ska...Men ibland är det stört omöjligt att lyda mig själv!!

    SvaraRadera