torsdag 25 mars 2010

Matlagningskurs på Swedish Taste

Min man och jag fick en matlagningskurs på Swedish taste i bröllopspresent. Våra vänner känner oss väl. Inte så att vi är noviser, men snarare genuint intresserade. I lördags begav vi oss till restaurangen för en kurs i italiensk matlagning. Riktigt läcker lokal! Matstudion låg 2 trappor upp och bestod av ett rymligt kök med två stora köksöar och gott om arbetsytor, spisar, ugnar och tänkbara hjälpmedel. Det fanns också en stor matplats med plats för ca 20 sittande. Kvällen började med ett glas mousserande och en liten amuse bouche på oxsvans som var alldeles fantastiskt mör. Själv var jag för nervös inför kursen, så tillbehören till oxsvansen hörde jag inte ens.
Vi var 21 deltagare och vi delades upp i 2 grupper och tilldelades en kock per grupp. Sedan delades de tänkta rätterna upp mellan personerna inom gruppen. Detta lagades:

Förrätter
 • Pizza med tomat- och olivsås, getfärskost och lamminnerfilé
 • Bruschetta på surdegsbaguette och tapenade
 • Parmarullar med krispiga grönsaker
 • Tomatcocktail med vongole
Varmrätt
 • Vildsvinskarré med tapenade, risotto med porcini och ruccolasallad
Dessert
 • Tiramisu med mangosorbet
Jag och en för mig främmande person tilldelades ansvaret för desserten. Båda två hade lagat tiramisu förut, så det var kanske inte någon större utmaning. Kocken övervakade så att vi kunde separera äggula från äggvita. Vi klarade det utan missöden... För att ge oss lite utmaning vispade vi all grädde med ballongvisp och inte med den Kitchen aid som var avsedd.
Mangosorbeten var inte heller någon utmaning. Mangon var redan i puréform och sockerlagen med gelatin redan klar. Vi bara blandade de två vätskorna och lämnade för behandling i sorbetmaskinen.
Wilhelm fick baka pizza, vilket jag tror att han tyckte var roligt och lärorikt. Den största behållningen för oss båda var, utöver riktigt god mat och fantastiska viner, att få laga mat i ett professionellt kök. Vi fick många idéer om hur vårt drömkök ska vara. Jag tror att jag redan nu ska börja med en bunke med skedar i olika storlekar som ska stå nära spisen för avsmakning och dylikt. Jag kommer nog också att göra mer mis en place hädanefter.

Godast var lammpizzan och parmarullarna. Det kommer vi att laga igen. Likadant var tapenaden fantastisk, den har vi redan lagat hemma. Recept på favoriterna kommer att publiceras i samband med att vi lagar maten på nytt.

Slutligen kan jag rekommendera denna typ av kurs. Kul att träffa nya människor och laga mat med. Väldigt roligt att få arbeta i ett riktigt kök och lärorikt att ha en kock vid sin sida som kan ge nyttiga tips. Prisvärt? Det kostar 1350 kr per person. Då ingår 3 rätter med tillhörande vin, kaffe, recepthäfte, förkläde och ca 2 timmars matlagning. Ja, det är prisvärt. I maj hålls kurs med temat grill. Den kommer säkert vara alldeles utmärkt och jag funderar på att kolla om platser finns kvar...

1 kommentar:

 1. Vad mysigt och dessutom att få göra det tillsammans! Att det sen var Italiensk mat skulle ju för mig vara en bonus! :-)
  Hoppas ni får en trevlig fredag!

  SvaraRadera