onsdag 12 mars 2014

Broccolipaj med bacon och ädelostdressing

Matpaj är en rar fågel i vårt hushåll. Överdoser av massproducerad paj under studietiden har liksom förtagit matpajens charm. Men den här pajen har ändå funnit sin väg till vårt matbord och den är riktigt god. Vi serverade den med en vinägrettslungad spenatsallad och ädelostdressing. Det var riktigt gott och en bra boost av järndepåerna. Receptet på pajdegen har jag hittat på arla.se.




Broccolipaj med bacon och ädelostdressing

6-8 bitar

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kesella

300 g broccoli i små buketter
1 paket bacon
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1, 75 dl kesella
3 ägg
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
salt, peppar
2 dl riven ost

Hacka samman smör, mjöl och kesella till en smidig deg, använd gärna matberedare. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ kallt i ca 30 minuter för att vila. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda sedan pajskalet ca 10 minuter.

Skär baconet i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken och fräs bacon, lök och vitlök i en stekpanna. Låt baconet få lite färg. Lägg baconblandningen i botten av pajskalet. Fördela broccolin i formen.

Vispa samman ägg, kesella, mjölk, grädde och ost. Krydda med en liten nypa salt och rejält med svartpeppar. Häll äggstanningen i formen och grädda pajen tills den har fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Detta tar 35-40 minuter.

Under tiden som pajen gräddas, gör man ädelostdressingen. Mixa 2 dl crème fraiche med 100 g ädelost. Smaka av med salt och peppar.

Servera pajen med lite av den smakrika dressingen och en god blandad sallad.

4 kommentarer:

  1. Klart det ska va dressing till pajen! Och att inte stoppa blåmögelosten i det som går i ugnen utan servera den kall är helt i min smak!

    SvaraRadera
  2. Många bra idéer och vackra bilder!

    SvaraRadera