fredag 14 mars 2014

Fläskköttscurry med kokossås och grön curry

Det är äntligen fredag igen och den här helgen har vi dopbestyr. Lille Winston, som har hunnit att bli drygt 3 månader gammal, ska döpas och det betyder kalas! Vi ska bjuda på klassikern smörgåstårta, två olika sorter som vi gör själva. Det blir en variant av mandelmusslor med grädde och sylt till dessert och möjligen även skrädmjölsdrömmar och brownies. 
Och inför en helg med svenska klassikers, kan det passa bra med lite asiatiska smaker som variation. Vad sägs om en het fläskcurry med zucchini, kokosmjölk och grön curry? Det tackar i alla fall jag gärna ja till!




Fläskköttscurry med kokossås och grön curry

4-6 portioner

600 g fläskkött av typen benfri kotlettrad, fläskytterfilé eller fläskfilé
1 zucchini
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2-3 msk grön currypasta
1 msk mango chutney
0,5-1 dl grädde
1 tsk fisksås
2 tsk kinesisk soja
1 lime
salt, peppar

Putsa fläsket och skiva det ytterst tunt. Skär löken i tunna båtar och zucchinin i halvmånar. Finhacka vitlökensklyftan och chilin. Om chilin är mycket stark, skrapa bort frön och hinnor och släng dessa.

Fräs vitlöken och chilin i lite matfett i en kastrull eller sauteuse. Häll på kokosmjölk och grädde och koka upp. Tillsätt currypasta, chutney, soja och fisksås. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar och limesaft (från en halv eller en hel lime).

Hetta upp en stekpanna med lite matfett i. Woka hastigt fläskköttet och tillsätt lök och zucchini och låt fräsa med några minuter. Slå över såsen och låt sjuda några minuter tills fläskköttet har blivit riktigt mört.

Servera grytan med jasminris och ev lite grovhackade jordnötter.

2 kommentarer:

  1. Ser helt underbart gott ut! Vad gjorde man innan de asiatiska smakerna och råvarorna kom till Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Tänk, jag som knappt gillade thai första gången jag åt det. Nu lagar jag asiatiskt flera gånger i månaden. Så gott och fräscht!

      Radera