torsdag 27 mars 2014

Kycklingsoppa med stjälkselleri, grädde och dill

Tanken med den här rätten var att göra en soppa med tydliga svenska smaker och som är lätt att koka ihop en vardag. Här kan man slänga i vilka rotfrukter man gillar eller har hemma och man kan även byta dillen mot persilja eller basilika. Byt däremot inte bort stjälksellerin. Den ger en underbar mustighet och fräschör och rädisorna bidrar till lite vårkänsla.






Kycklingsoppa med stjälkselleri, grädde och dill

6 portioner

2 kycklingfiléer
2 potatisar, fast sort
2 morötter
2 palsternackor
2 stjälkar stjälkselleri
0,5 purjolök
1 stor vitlöksklyfta
1, 25 liter kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
3 msk finhackad dill
salt, peppar
en knivsudd cayennepeppar
ljus Maizenaredning
smör eller rapsolja till stekning

tunt skivade rädisor till garnering
yoghurt eller crème fraiche till servering

Strimla purjolöken och finhacka vitlöken. Skala rotfrukterna och skär i tärningar och halvmånar. Skär sellerin i halvcentimetertjocka bitar.
Fräs purjolöken och vitlöken i lite matfett i en stor gryta. Låt dem mjukna men ej ta färg. Tillsätt rotfrukterna och sellerin och låt fräsa med i löken. Slå sedan över kycklingbuljongen och koka upp.

Under tiden som soppan kokar upp, skär man kycklingen i riktigt tunna skivor. När det återstår ca tio minuter av grönsakernas koktid, dvs när de fortfarande har en redigt hård kärna, tillsätter man kycklingen till soppan. Låt koka tills grönsakerna är mjuka och kycklingen är genomkokt. Tillsätt grädde och dill och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Tillsätt ljus redning om du önskar en tjockare soppa. Servera sedan soppan med tunt skivade rädisor och en generös klick crème fraiche eller turkisk yoghurt.

3 kommentarer:

  1. Härligt fräsch soppa! Strö krispiga rädisor över låter inte dumt!

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut :)
    Tack för gott recept

    SvaraRadera
  3. Hej, Jag bruka kolla på din blogg, den är jätte snygg, stilren, professionell. hejar på dig :D

    SvaraRadera