söndag 16 mars 2014

Majssoppa med kyckling och krispiga grönsaker

Jag är ju förtjust i soppor och gärna soppor med tillbehör som bryter av i både smak och textur. Detta är ett praktexempel på en sådan soppa. En len, krämig majssoppa som hälls ovanpå mör, chilikryddad kyckling och krispiga grönsaker. Det blir 2 extra kokkärl att diska, men det är det värt. Det här är en riktigt god soppa som passar bra att bjuda på, ha i matlådan och till och med som söndagsmiddag med ett gott nybakat bröd. Ni måste bara testa!





Majssoppa med kyckling och krispiga grönsaker

4 portioner

3 burkar majs
1 liter kycklingbuljong
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
salt, peppar

2 kycklingfiléer
3 msk neutral olja
1 msk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 krm curry
1 vitlöksklyfta

0,5 zucchini
1 röd paprika
2 morötter
1 kruka koriander
salt och peppar

Börja med att skiva kycklingen i tunna skivor. Blanda olja, soja, sambal oelek, curry och finriven vitlök till en marinad och lägg i kycklingen. Blanda väl.

Finhacka den gula löken och vitlöken. Fräs i lite matfett i en gryta. Tillsätt avrunnen majs och fräs hastigt. Slå på kycklingbuljongen. Koka upp och låt småkoka i 10-15 minuter.

Skär zucchini, paprika och morötter i likstora tärningar. Hetta upp en stekpanna och ha i lite matfett. Fräs grönsakerna på medelhög värme tills de mjuknat något men fortfarande har en krispig kärna. Blanda ner finhackad koriander och smaka av med salt och peppar.

Woka kycklingen tillsammans med marinaden i en annan stekpanna. Kycklingen ska bli genomstekt och marinaden ska koka bort, sedan är kycklingen klar.

Häll av ungefär hälften av kycklingbuljongen från soppan. Spara denna i en tillbringare. Mixa soppan helt slät med stavmixer. Tillsätt grädden och späd med buljongen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Lägg sedan en sked med kyckling och en rejäl hög med grönsaker i botten av en djup tallrik. Häll över den varma soppan och servera genast med ett riktigt gott bröd. Njut!!



1 kommentar:

  1. Mums, en varm soppa är perfekt nu när vinterkylan kommit tillbaka! Det där med majs i soppan tror jag är ett genidrag.

    SvaraRadera