måndag 20 juli 2009

Den där rosa, feta fisken

Min älskade sambo är ingen fiskfantast. Åtminstone inte av den fisken jag lagar. Han gillar min fiskgratäng med broccoli och dillsås och rödspätta med mos och gröna ärter. Den sistnämnda förekommer inte längre i vårt hushåll av rödlistade skäl. Han gillar kallrökt lax, ibland varmrökt, sällan färsk. Så jag försöker hitta recept han ska gilla, för jag älskar den där rosa, feta fisken. Nu under helgen lyckades jag med att sälja in en rätt som fick tummen upp. På riktigt! Och med tanke på hur otroligt lättlagad rätten är, så kommer den att lagas igen. Vi åt rätten med wokade grönsaker och kokt potatis, men det fungerar säkert utmärkt med ris och sallad också. Till fisken hade vi ett Chardonnayvin från Bourgogne. Lukt av gröna äpplen och krusbär och smakade härligt smörigt till fisken. Klockrent.


Lax i folie med fetaost och tomat

4 portioner

4 bitar laxfilé, skinnet helst avlägsnat
2 stora tomater
4 cm fetaost
1 burk crème fraiche tomat/basilika
2 limefrukter
färsk basilika
salt och peppar

Lägg en rejäl bit folie i en ugnsfast form (alt 4 mindre bitar, 1 till varje portion). Lägg laxen på folien. Salta och peppra. Pressa över saften av en lime jämnt fördelat över de fyra filéerna. Lägg en rejäl klick crème fraiche på varje laxbit och bred ut den i ett jämnt lager. Skiva tomaterna och limen. Skiva även fetaosten riktigt tunt eller smula den. Lägg fetaosten på laxen, därefter tomaterna och limeskivorna. Toppa med ett par basilikablad. Packa in laxen i foliepaketet. Se till att folien går upp ordentligt på kanterna så inte all härlig vätska rinner ut i formen och bränner fast. Ställ in formen i ugnen i ca 20-25 minuter, 200°C.
Servera med potatis eller ris, sallad eller wokade grönsaker och ev en klick av crème fraichen vid sidan om. Toppa med ytterligare lite färsk basilika.
Receptet är improviserat efter en rätt som jag serverades hos min fd chef. Han lade foliepaketen på grillen, inte alls dumt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar