lördag 18 juli 2009

Favoritkakan

Ungefär en gång per år gör jag denna kaka och varje gång fungerar det som påminnelse om hur fantastisk den är. Och då lovar jag att jag ska baka den mycket oftare, vilket betyder ungefär 350 dagar senare. Kanske är den min favoritkaka för att den görs bara en gång per år? Jag tycker dock att det är oförskämt att inte dela med mig av detta underverk till kaka. Passa på att göra den när äppelsäsongen dragit i gång på riktigt, använd gärna Transparent blanche eller Granny smith för lite syrlighet.
Låt inte den oansenliga bilden lura er för kakan är makalöst god. En regnig dag som denna behöver man något gott till kaffet, så börja baka omedelbart.


Äppel- och kokoskaka

10-12 bitar

200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
3 dl kokos
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vanillinsocker
3 1/3 dl vetemjöl
3 syrliga äpplen, skalade och skurna i små tärningar
0,5 dl mjölk

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda sedan kokos, mjöl, bakpulver, vanillinsocker och äpplen i en separat bunke. Rör om ordentligt så att äpplena blir ordentligt täckta av mjöl. Detta förhindrar att de sjunker till botten i formen.
Rör sedan ner mjölblandningen i smörsmeten. Ta lite i taget, så att mjölet inte klumpar sig. Rör sist ner mjölken.
Smörj en stor bakform, gärna en med vackert mönster. Bröa med ströbröd eller allra helst kokosflingor. Klicka ut smeten i formen och grädda nederst i ugnen på 175°C värme ca 45-50 minuter. Prova med en provsticka. Det tar 45 min i vår ugn, men 60 min i mina föräldrars ugn. Den ska precis bli genomtorr, då är den riktigt saftig och god. Servera som den är med en kopp kaffe eller lyxa till med vaniljsås.

Receptet kommer från Allas veckotidning från 1995 eller 1996.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar