torsdag 16 juli 2009

Populär sallad

Receptet på denna sallad florerar överallt på nätet och det enda som skiljer sig något är proportionerna på vinägretten. Den kallas för 3-veckorssalladen för den skall, enligt ryktet (legenden) hålla sig så lång tid i kylen. Jag förstår inte varför någon skulle vilja spara på en så god sallad i 3 veckor. Hos oss varar den högst 3 dagar. Passa på att prova den nu när det finns tillgång till ljuvlig, färsk vitkål.

Treveckorssallad


1 stor skål

1 rejäl klyfta vitkål (ca 800 g)
3 morötter
1 purjolök eller 4 salladslökar
1 gul paprika

1 dl neutral olja
1 dl vitvinsvinäger
2 msk socker
1 rejäl nypa salt
grovmalen svartpeppar
1-2 tsk italiensk salladskrydda

Hyvla vitkålen tunt med en osthyvel. Skala och riv morötterna grovt. Ansa och tvätta purjolöken noggrant. Skiva den tunt. Strimla paprikan. Om vitkålen inte är helt färsk, kan det löna sig att hälla kokt vatten över den för att få den att mjukna något.
Blanda grönsakerna i en stor skål.
Blanda ingredienserna till dressingen i en kastrull. Jag använder rikligt med svartpeppar, men man kan ta rätt lite om man inte vill ha den så stark. Låt vätskan koka upp. Häll vätskan över grönsakerna och blanda ordentligt. Ställ salladen i kylen för att låta smakerna mogna. Den blir ännu godare med tiden. Servera den till grillat, köttfärsrätter och matpajer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar